herkkamies

Ulkonäöstäni ei voi päätellä osaamistani tai seksuaalista suuntautumistani

Suorien ja arvostelevien kommenttien kohteeksi on joutunut niin vaatteet, hiukset kuin vartalon koko.

Sieltähän se kaunis poika tulee, tuumasi autokoulun opettaja, kun saavuin teoriatunnille. Auditoriollinen nuoria miehenalkuja nauroi ja minä kävelin istumaan takariviin hieman hämmentyneenä. Ilmeisesti en vastannut tuon porukan miesihanteita. Myöhemmin samankaltaisiin kommentteihin sai tottua. Jos olen sattunut menestymään koulussa, se on johtunut ulkonäöstäni. Olen ollut ruipelo, joka kyllä miehistyy vielä ja totta kai myös homo. Suorien ja arvostelevien kommenttien kohteeksi on joutunut niin vaatteet, hiukset kuin vartalon koko, ja näillä taas on ollut suora yhteys muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen, uskonnolliseen vakaumukseen ja vieläpä kädentaitoihinkin. Näin muutaman kommentin mainitakseni.

Valtaosan näistä ulkonäkööni kohdistuvista kommenteista olen ohittanut naurahtamalla, mutta en voi väittää, ettenkö olisi antanut niille mitään painoarvoa. Ehkä osa kommenteista on ollut huumoria, jota on ollut lopulta vaikea ymmärtää. Toiset kaiketi ahdaskatseisia asenteita sekä ehkä huonoa tunneälyä. Ydin on kuitenkin selkeä: suhtaudumme toisiimme käsittämättömän ulkonäkökeskeisellä asenteella.

Asiaa on myös tutkittu ja omat kokemukseni ponnahtivakin mieleen, kun luin artikkelin, jossa kerrottiin Turun yliopistossa menneillään olevasta tutkimuksesta ”Suomi ulkonäköyhteiskuntana.” Tutkimuksessa selvitetään muun muassa ulkonäön vaikutusta palkkatasoon, ammattiin ja riskiin kohdata työttömyyttä. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat näillä olevan tiettyjä yhteyksiä, joten odotan mielenkiinnolla tämän tutkimuksen tuloksia.

Meidän ei ole pakko pitää yllä pienen luulotautisen kuplamme ja yhteisömme stereotypioita.

Menemättä sen enempää näihin tutkimuksiin, on pakko kysyä, miksi ulkonäkö on meille niin merkityksellinen, että lokeroimme ja tuomitsemme ihmiset sen vuoksi. Mikä saa meidät ajattelemaan, että lihava on laiskempi tai tyhmempi? Ihan tutkitusti moni ihmisistä ajattelee niin. Miksi sliipattu mies olisi sen enempi homo tai vähempi työmies, kuin se luonnollisempi karju? En tiedä onko asiaa tutkittu, mutta tämän stereotypian olen itsekin kokenut. Ja nyt kun kirjoitan tämän tähän, asia tuntuu vielä käsittämättömämmältä. Siispä heitetään tähän lisää totuuksia. Möhömahainen mies on naisten ahdistelija ja sovinisti. Napapaidassa kulkeva nainen on kevytkenkäinen. Vaaleaihoinen mies on tummaihoista miestä turvallisempi. Liivi päällä moottoripyöräilevä on väkivaltainen ja rastatukalla palaa imelä tiuhaan. Eikö ole helppoa?

On varmasti niin, ettemme pysty täysin poistamaan sitä tosiasiaa, että aivomme viehättyvät jostakin enemmän kuin toisesta, mutta asenteisiimme voimme vaikuttaa. Meidän ei ole pakko pitää yllä pienen luulotautisen kuplamme ja yhteisömme stereotypioita ja hokea niitä itsellemme edes huonon huumorin varjolla. Me voimme valita, miten kohtaamme ihmisen ja annammeko tämän itse kertoa meille, mitä hän todella on. Me olemme harvoin täysin sitä, miltä naamamme, tukkamme tai ahterimme näyttää. 

Tervetuloa ennakkoluuloilemaan myös Instagramiin ja Facebookkiin!:) 

(0) Kommentit

 1. Vierailija says:

  Hei Samuel,

  oli hyvä kirjoitus stereotypioista. Suomi on vieläkin hyvin homogeeninen yhteiskunta. Menisimmepä isompaan maailmaan, niin ennakkoluulomme joutuisivat kovalle koetukselle. 

  Itsekin olen saanut tuta stereotypioita – enemmän persoonani kuin ulkonäköni takia. Enkä voi vaikuttaa siihen, miten esim. lapsuus on vaikuttanut persoonaani jne. Toisaalta en voi edellyttää, että jokaisella taviksella olisi psykoanalyyttinen kyky nähdä elämänhistoriani ja tehdä siten oikeita johtopäätöksiä, joskin hyvin valveutuneita nykynuoret ovat tunnistamaan asioiden syys-seuraussuhteita.

  Minusta sinä olet huoliteltu, muttet homomainen. Homo-sanaa viljellään nykyään vissiin, kun ei tohdita sanoa suoraan, että toinen on liian komea – mieheksi. Toki kauneudenhoito on joillekin liian vastenmielistä ja epämiehekästä, mutta eri ikäiset käyttävät eri ilmaisuja sen perusteella, kuinka jyrkästi asioihin suhtautuvat.

  Sanoin kerran eräälle komealle miehelle: ”Mitä nätti poika!” , ja hän vastasi: ”Mitä toinen!”. Tällainenkin versio löytyy ulkonäködebaatista.

  Maaseudulla homonpelkoisuus on vielä liian suurta, että sillä rajoitetaan ”esteettisiä, naisellisista harrastuksista kiinnostuneita pitsinnyplääjäpoikien” oman itsensä toteuttamista. Ristiriita on iso, koska vanhempien aikuisten keskuudessa myös maaseudulla voi olla jopa vapaasti homo. Edelleen tuntuu siltä, että nuoret aikuiset, jotka kamppailevat vielä identiteettikysymysten kanssa, suhtautuvat jyrkimmin erilaisuuteen. Se on uhka ja kasvun paikka. Pikkuhiljaa opimme antamaan tilaa toisillemme ja ymmärrämme, että maailma ei voi mukautua itse kunkin ”arvoille” sopiviksi, vaan helpommalla pääsee, jos vaikka diplomaattisesti valehtelee hyväksyvänsä toiset. Sekin auttaa jo paljon.

  Evoluutiobiologia vaikuttaa kenties siihen, että huomaamattamme luomme stereotypioita ja pienessä yhteiskunnassa kaikki Gaussin-käyrän ääripäihin sijoittuvat ovat milloin pellejä, itseriittoisia snobeja jne. jne. Stereotypiat myös suojelevat ihmistä: jos oma kiinnostus ei riitä tutustumaan jokaiseen ihmiseen yksilöllisesti, on sujuvampaa mennä yleisten ennakkoluulojen mukaan. Omalla kohdalla tämä näkyy esim. nihkeästä suhtautumisesta romaneihin. Entäpä jos työnnänkin pääni kusiaispesään? Tiedän tuomitsevani kiltinkin romaanin turhaan, mutta pääsen itse helpommalla, kuin sillä, että yrittäisin ottaa kaikesta kaiken selvää. 

  Mutta stereotypiat aiheuttavat turhaa natinaa ja hämmennystä, se on totta. Itse olen homo, ja saan kuulla koko ajan kuittailua hyvin hoidetusta ihosta. Olen joutunut nielemään ylpeyteni toteamalla: niinhän suurin osa homoista tekee. Huonompikin iho välttäisi. Tiedän homoja jotka tekevät ulkonäön huolehtemisesta elämäntavan, eivätkä siten kykene tulemaan edes ajoissa töihin. Siksi ymmärrän myös nuo kyseenalaistavat kommentit, koska ulkonäöstä huolehtiminen ei ole pätevä syy myöhästyä töistä. 

  Minusta sinä olet heteromainen ja huoliteltu ja siksi komea. Mutta kaukana Homosta! Pysy sellaisena kuin olet.

  Varmasti et ole kykeneväinen likaisiin hommiin, eiks jee 😀 Onneksi tuommoiset stereotypiat lakastuvat nopeasti, kuten esim. Poliisit-sarjan Janne Rauman kohdalla. Hänhän oli hiustyyliltään ”fruittari” tai ”metroseksuaalinen”, joten monet naiset pitivät heti tätä heikkona ja ”homona”. Toisin kuitenkin kävi! Voitti Vuoden Poliisi -palkinnon.

  Suomi ja länsimaat ovat ulkonäköyhteiskuntia. Katsoin kerran dokumentin Kuubasta, jossa televisioiden puuttuminen on vaikuttanut siihen, ettei heillä ole samanlaisia ulkonäköpinttymiä kuin meillä. Ei ole rumia eikä vanhoja. Meillä julkkikset ovat julkista riistaa: liian lihavia, liian rupsahtaneita jne. jne. Tuo Turun yliopiston tutkimus on varmasti oikealla asialla.

  1. Herkkä mies says:

   Hei, kiitos kommentistasi.

   Ulkonäköön liittyvistä stereotypioista päästään tuskin koskaan täysin eroon, mutta voimme varmasti tulla tietoisemmaksi niiden vaikutuksista käyttäytymiseemme. Se oli oikeastaan tekstinkin pointti. Ja se, että voisimme hyväksyä erilaisuutta toisissa hieman paremmin. 

   Mitä homouteen tulee, niin en oikeastaan koe tarvetta näyttää sen enempää homolta kuin heteroltakaan.:) Enkä oikeastaan ymmärrä, miten ulkonäkö liittyy seksuaaliseen suuntautumiseen.  Olen ja pukeudun juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *