herkkamies

Onko mies kykenemätön keskustelemaan tunteistaan?

Luin Vauva-lehden juttua pian isäksi tulevasta vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarista ja huomasin nyökytteleväni jatkuvasti. Olisitpa Ozan soittanut minulle, niin olisi puhuttu tunteista! 

Muistan hyvin, miten isäksi tuleminen oli valtava tunnevyöry. Välillä mieli hersyi iloa ja rakkautta, mutta toisinaan olo täyttyi epätietoisuudella ja pelolla. Asiaa ei helpottanut se, että isänä olin asian kanssa yksin. Ei ollut jaettua tunnetta isyydestä, josta olisi puhuttu toisten isien kanssa. Oli vain isä, joka nyt kantoi kantokoppaa ja osti isomman auton. Näin kärjistetysti. Jos jotain tunnetasoista keskustelua haki, se tapahtui äitien kanssa. Ja valitettavasti huomaan, että näin tapahtuu edelleen. Jos minä huomaan keskustelevani avoimesti tunteista, liittyivät ne sitten mihin tahansa, kaverinani on useimmiten nainen. Olen huomannut, että miesten sauna tyhjenee nopeammin tunteista puhumalla kuin kovilla löylyillä. Minä taas pidän molemmista. 

Onko miesten maailma todella niin lukkoinen ja tuomitseva, että vaatii rohkeutta olla oma tunteva itsensä?

Olen aiemminkin purkanut ahdistustani miesten rooleista ja stereotypioista sekä vuodattanut avoimesti tunteitani blogiini. Onko yllätys, jos sanon, että valtaosa lukijoista ja varsinkin tekstiin jotenkin reagoineista on naisia. Kyllä miehet lukevat, tiedän sen, mutta keskusteluun osallistumisessa tuntuu olevan valtava kynnys. Silloin harvoin, kun joku mies kommentoi tunnepitoista tekstiäni, hän kiittää, että uskallan rohkeasti kirjoittaa sen, mitä hänkin on ajatellut. Välillä mietin, miksi minun pitää olla rohkea, kun kirjoitan, mitä koen? Onko miesten maailma todella niin lukkoinen ja tuomitseva, että vaatii rohkeutta olla oma tunteva itsensä? Ehkä se on niin. Ainakin itse saan kuulla palautetta, jossa paheksutaan, että olen kirjoittanut tunteeni avoimesti julkiseen blogiin. Minun kai pitäisi mieluummin kirjoittaa jotain tekniikasta tai pistää kaikki huumoriksi. 

Reagoikaa tähän edes jotenkin!

Minä uskon, että valtaosa miehistä on kyvykkäitä puhumaan tunteistaan. Väittäisin, että he jopa kaipaavat sitä, mutta asia tuntuu vain niin luonnottomalta. Siksi ajattelin hieman haastaa teitä miehet (ja naisetkin): Reagoikaa tähän edes jotenkin! Kertokaa minulle, jos olen väärässä. Tukekaa jos olen oikeassa. Kertokaa kokemuksianne asiaan liittyen. Laittakaa edes hymiö tai pyytäkää vaikka puolisoanne laittamaan se, jos ette itse tunnekuohultanne kykene. Keskustellaan miesten tunteista ja tehdään niistä luonnolisempi asia. 

#miestentunteet #herkkämies

Herkkämies 

Tunteiluani voi seurata myös Instagramissa, Facebookissa ja Pinterestissä. Tervetuloa seuraamaan!

(0) Kommentit

 1. Huippua että kirjoitat tunteista julkisesti nimenomaan miehenä. Itse olen kokenut viimeisen 3 ja puolen vuoden aikana tosi paljon haastavia elämän vaiheita esim. avioero. Uskallan näyttää tunteet niin huonot kuin hyvätkin. Tietenkin uskallan myös puhua niistä niin miesten kuin naistenkin kanssa. Ilman tunteiden puhumisesta/niiden käsittelyä en olisi nyt tässä kirjoittamassa tätä tekstiä. Kiva on ollut huomata kuin puhuminen on auttanut minua selviämään kaikesta. Jatkan kyllä samalla linjalla tästä eteenpäinkin eli puhun, puhun ja kerron tunteitani.

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos kun kommentoit ja kerroit kokemuksiasi. Juuri vaikeissa elämäntilanteissa tunteista puhumisen tärkeys korostuu entisestään. Kaikkea hyvää sinulle, jatka juuri noin!

   1. Vierailija says:

    Juurikin noin!
    Ja arjessa koko ajan tulee vaikeita asioita.
    Mikäli keskustelutaitoa ei ole kummallakin…suhteen tulevaisuudennäkymä Surullinen…
    Kukaan yksin ei voi kommunikoida…:((((

 2. Vierailija says:

  Hei, olen (ylläri) nainen.😊 mutta tuli tekstistä sellainen ajatus mieleeni, että miehille on ilmeisen haastavaa jutella tunteistaan toisilleen. Mutta mies, joka juttelee naispuolisen ystävän kanssa, ei sekään ole huono kombo. Itselläni avautui miespuolisen tuttavan kanssa keskusteluyhteys ja olemme jutelleet erittäin syvällisistä ja aroista asioista. Molemmat olemme tahoillamme parisuhteessa ja aikomuksena ei ole kehitellä romanssia välillemme. Mutt olemme saaneet näistä keskusteluista paljon. Olemme puhuneet myös asioista, joista emme kykene edes puolison kanssa puhumaan. Jotkin asiat on helpompi puhua ulkopuolisen kanssa. (Kuulostaa varmaan oudolta) Keskusteluista saa paljon näkökulmaa toiselta sukupuolelta. Eli pointti mulla varmaan oli se, että on erittäin hieno asia myös, että parisuhteessa olevilla voi olla keskustelukumppaneita. Miehellä naispuolisia ja naisella miespuolisia. Se tuo myös suhteeseen raikkautta. Tosin pitää myös olla pelisäännöt kunnossa, että ei lähdetä pettämisen teille tms.

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos kun kommentoit. Ystävä on aina rikkaus, oli sukupuoli mikä tahansa. Toki joskus on hyvä saada peilipintaa siihenkin sukupuoleen, jonka kokee omakseen. Miesten välisissä syvällisimmissä keskusteluissa on varmasti enemmän varauksellisuutta, sillä monet asiat ja piirteet tulkitaan ei miehekkäiksi. Tämä on usein tiedostamatonta, eikä edes huomata, mitä kaikkea vältellään. 

 3. Pohdiskeleva says:

  En ole mies vaan nainen, muutaman kerran olen tavannut leikkipuistossa nuoria isiä joiden kanssa olen alkanut juttelemaan. Isät ovat alkaneet puhua avoimesti joistakin fiiliksistään lasten kanssa ja olen ollut myönteisesti yllättynyt miten avoimia jotkut nuoret miehet ovat, samoin kuin oma veli, 10 vuotta nuorempi. Oma mies ei juuri puhu eikä pukahda.

  1. Herkkä mies says:

   Nuorempien ja vanhempien miesten välillä voi olla tosi isoja eroja. Nuorempien miesten miesmalli on kirjavampi ja asioista puhutaan jo huomattavasti avoimemmin. Kulttuuri muuttuu, mutta hiljalleen. Kiitos kun kommentoit!

 4. Vierailija says:

  Voi miten kaipaan sitä,että miehet osaisivat jutella tunteistaan.Tuntuu vain useimmille olevan täysin mahdotonta.Ehkä haluaisivatkin;ainakin jotkut…Mutta puuttuu kyky…Surullista!
  Hyvää parisuhdetta ei voi olla ilman keskustelua 🙁
  Mies voi olla muutoin hieno persoona,mutta puhumattomana/keskustelutaidottomana on kuin ”miinalaiva”..Liian altis räjähdyksille..
  Kun asioita panttaa liian pitkään sisällään..
  Enemmän kuin surullista:(((((((

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos kommentistasi. Niin kuin sanoit, se on todella surullista. Valitettavasti moni mies on kasvanut niin, ettei tunteita ole opetettu tunnistamaan ja näyttämään. Ehkä tulevat sukupolvet ovat taitavampia.

   1. Vierailija says:

    Voi näin toivon…
    Vaan omalle kohdallenikin oisin niin suonut tämmöisen puhumistaitoisen kaksilahkeisen osuneen/ osuvan 😉
    Tv : Nainen 52 vee 🙂

    1. Herkkä mies says:

     Eiköhän vielä osu.:)

     1. Vierailija says:

      Toivossa on hyvä elää…..Sano lapamato;)
      Kaikkea hyvää teille!:))))))

     2. Herkkä mies says:

      Kiitos. Samoin teille.:)

     3. Vierailija says:

      No…sitä hyvää saa odottaa.Sitä ehkei tule koskaan.
      Ellei mieheni uskalla heittäytyä alttiiksi kivulle..paljaaksi..
      Alkaa käsitellä ( joko yksin tai terapeutin ) kanssa sisäisiä tuntojaan.Eheytymisprosessin voi aloittaa vain ihminen itse.En minä hänen puolestaan.En ole vastuussa aikuisesta ihmisestä.
      Sen tiedän minun ei tarvitse hänen raivareiden kohteena olla.Arvostan itseäni ja elämääni niin paljon.Olen vain 1 elämän saanut minäkin:)
      Elämässäni jo tarpeeksi olen näitä itseltään hukassa olevia miehiä kohdannut.Koettanut heidän kanssa elää..No eihän siitä mitään tule.Heidän pitää ensin rakastaa itseään jotta kykenevät rakastamaan toista sekä ottamaan rakkautta vastaan.
      Nyt on tauko suhteessamme.Enkä oikeastaan elätä suuria toiveita hän uskaltaa,jaksaa,pystyy eheytymisprosessia aloittaa.
      Kuulema ei terapiaa tarvitse.Ja ellei tiedosta niin eihän se terapointi myöskään ala…
      Kiltin tytön syndroomasta minä itse alan päästä.
      Parisuhteessa välittäminen,helliminen,kannustaminen,arvostaminen..joista koostuu kunnioittaminen..Pitää olla molemminpuolista.
      Jos kunnioittaminen katoaa,katoaa kaikki.
      Hyvää sunnuntaita! :)))))

     4. Herkkä mies says:

      Kiitos kommentistasi. Joskus voimme tosiaan tarvita jopa terapiaa, että alamme osata käsitellä tunteitamme. Siinä ei ole mitään hävettävää. Niin kuin sanoit, aikuinen ihminen on itse vastuussa omista tunteistaan ja hänen pitää itse olla valmis asioitaan käsittelmään. Määräänsä enempää ei toista pysty auttamaan. 

      Parisuhteessa tilanne pitää olla juuri tuollainen, kuin kuvailit, muuten tilanne on ennemmin tai myöhemmin onneton. 

      Kaikkea hyvää teille!

     5. Vierailija says:

      Niin….
      Kun tiedän kuinka valtavasti traagisia tapahtumia hänen elämänhistoriaansa liittyy…

 5. Lexinomicon says:

  Terveisiä täältä toksisesta maskuliinisuudesta. Mukava jälleen huomata miten meifät miehet niputetaan yhteen ja samaan kasaan ja sitten kerrotaan millaisia me olemme ja miten se on väärin. Kerron teille ystävällisesti pienen salaisuuden. Miehet puhuvat tunteistaan mutta he eivät kierrä kertomassa niitä kaikille. Tunteista keskusteleminen on miesten maailmassa äärimmäinen luottamuksen osoitus joka jaetaan vain parhaiden ystävysten kesken. Näin siksi että miehen tulee olla varma siitä että kuulija ei tuomitse hänen tunteitaan. Ilman sitä varmuutta keskusteluyhteyttä ei synny. Eivät tunteet ole meille mitään small talkia vaan äärimmäisen vakava asia. Jos tosiaan alat puolitutuille saunassa kertoa tunteitasi niin voit olla varma että sauna tyhjenee. Se ei kuitenkaan johdu siitä että miehet eivät osaisi puhua tunteistaan. Se tarkoittaa sitä että he eivät tahdo puhua SINUN tunteistasi. Tilanne on kaikille epämukava koska tunteistaan avoimesti selittävä mies on jotenkin ymmärtänyt väärin miesten välisen keskinäisen luottamuksen merkityksen. Et sinä voi kaapata kokonaista huonetta keskusteluun jonka he tahtovat varata vain kaikkein lähimmille ystävilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *