herkkamies

Lapsien unille saaminen raastaa hermoja – avuksi satuhieronta!

Lapset pitäisi saada nukkumaan, mutta rauhoittumisesta ei ole tietoakaan. Sana ”nukkumaan” tuntuu tarkoittavan tuossa vaiheessa lapsen korviin kehotukselta kaivaa esiin uusia leluja, rakentaa maja tai aloittaa tyhjänpäiväinen kiistely siitä, mikä on parhain Pokémon. Omaan sänkyyn on mahdoton rauhoittua, sillä joku ääntelee liian isosti, toisella on vieressään juuri se lelu, minkä itse olisi halunnut tai sitten ei vain ole mitään tekemistä siellä sängyssä. Jostain syystä lapsilla virtapiikki tuntuu nousevan juuri silloin, kun oma virta alkaa loppua totaalisesti. Ja kaikkihan me tiedämme, että väsyneenä hermot alkavat kiristyä todella helposti. 

Meillä iso apu lapsen rauhoittumiseen on ollut satuhieronta.

Väsyneenä lapselle räyhääminen ei todellakaan ole se kaikkein parhain keino saada lasta rauhoittumaan, joten usein miettii, että mikä olisi sitten se parempi tapa. Meillä iso apu lapsen rauhoittumiseen on ollut satuhieronta. Tutustuin menetelmään joskus opiskeluaikoinani ja siitä lähtien se on enemmän tai vähemmän kulkenut mukana iltarutiineissamme. Yksinkertaisesti selitettynä satuhieronta on tarinan ja kosketuksen yhdistelemistä. Yleensä istahdan sängylle ja lapsi makaa vieressäni mahallaan tai itselleen parhaassa asennossa. Kerron jonkun yksinkertaisen sadun ja kosketan siihen sopivalla tavalla lapsen päätä ja selkää, ehkä myös käsiä ja jalkoja. Tämä riippuu hieman siitä, mitä kukakin lapsi toivoo. Sivelyä keveästi, painelua sormenpäillä tai kämmenellä. Jokaiseen satuun löytyy joku helppo kaava, joka on helppo muistaa sekä sinun että lapsen. Ainakin meillä lapset rakastavat näitä hetkiä ja siksi illalla usein kuulee lapsen huudon ”Isä, tee selkäsatu!” 

Lapsen saaminen rauhalliseksi ja nukkumaan on tietenkin ihana asia, mutta satuhieronnasta on taatusti muitakin hyötyjä. Yhteinen hetki lapsen kanssa, hyväksyvä ja positiivinen kosketus. Siinä on aika paljon hyvää rakennusainetta hyvälle itsetunnolle, yhteydelle ja turvallisuudelle. Ja vinkkinä, satuhieronnan kaltainen kosketus toimii todella hyvin myös aikuisten kesken. 

Herkkä mies blogi löytyy myös Instagramista ja Facebookista. Tervetuloa seuraamaan!

Satuhierontaan löytyy ohjeita muun muassa satuhieronta sivustolta, josta voit saada myös ilmaiseksi taikapuu nimisen sadun ohjeineen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *