herkkamies

Miehen seksuaalisuus on muutakin kuin yhdyntä: ”Yhtälailla mies tarvitsee kosketusta ja hellimistä”

Kosketa hitaasti. Kuljeta kättä pitkin käsivarsia, selkää, jalkoja. Anna ihon tuntea. Suukota kaulaa. Sivele hellästi rinnan päältä ja kylkiä alas aina lantiolle saakka. Puhalla keveästi. Anna toisen käpertyä pikkulusikkaan ja rutista hellästi. Kuiskaa korvaan, kuinka pidät näkemästäsi. Anna toisen heittäytyä haltuusi.

Nämä olivat vinkkejä mieheltä naiselle. Ei siis naiselta miehelle, vaikka saatoit jo ehtiä niin ajattelemaan. Eikä se olisi mikään ihme, jos ajattelit, sillä harvoin kuulee puhuttavan miesten seksuaalisista toiveista tuohon sävyyn. Yleinen keskustelu miesten seksuaalisuudesta on hyvin ronskia ja kapeakatseista. Sitä varjostaa panomiesmyytti. Myytti yhdyntäkeskeisestä halujen tyydyttäjä miehestä, joka peittää alleen herkän ja kauniin tarinan ihmisestä, joka epävarmana opettelee moniulotteista itseään. Tästä hyvä esimerkki on aikoinaan vaimolleni annettu ohje:”Vastuu on sitten sinulla, mies ei hallitse himojaan.” Eli lyhyesti: ”mies on yhtä kuin aivoton ja halukas muna.” Tällaisen puheen ja ilmapiirin myötä on helppo unohtaa, että mieskin on kosketusta ja hellyyttä tarvitseva olento, jonka seksuaalisuus on paljon yhdynnän tarvetta suurempi asia.

Mieskin on kosketusta ja hellyyttä tarvitseva olento, jonka seksuaalisuus on paljon yhdynnän tarvetta suurempi asia.

Sain tavata jokin aika sitten erityistason seksuaaliterapeutti ja Iso O – matkaopas huipulle kirjan kirjoittajan Marja Kihlströmin ja keskustella hetken miehen seksuaalisuudesta. Myös Marja näkee vastaanotollaan miesten seksuaalisuuteen liittyvän kapean ajattelun:

”Miehen seksuaalisuuteen liittyvä kapea ajattelu näkyy vastaanotolla riittämättömyyden, huonommuuden ja epävarmuuden tunteina. Seksuaaliset uskomukset miehestä aina seksiin valmiina ja kaikki kikat tuntevana ”panomiehinä” on raskas taakka. Yhtälailla mies tarvitsee kosketusta, hellimistä ja hyvänäpitoa sekä seksiä eri muodoissa.”

Koskettaminen ja hellyys. Juuri näihin asioihin kulminoituu paljon. Miesten suhtautuminen kosketukseen näyttäytyy usein hyvin varauksellisena ja pelokkaana. Jo pelkkä miesten välinen halaaminen voi tarvita vakuuttelua siitä, että ”heteronahan tässä.” Kosketus on usein ronskia ja sitä pyritään keventämään naureskelulla. Myös parisuhteessa nainen on usein se, joka kerjää koskettamista ja tarjoaa sitä. Ihan niin kuin me miehet emme uskaltaisia antaa lupaa pehmeälle ja hellälle kosketukselle, vaikka uskon, että juuri sitä moni kaipaa.

Meitä miehiä on erilaisia, eikä yhtä oikeaa mallia voida sanoa. Myös kosketuksen, hellyyden ja seksuaalisten halujen suhteen saamme olla juuri omanlaisiamme. Tärkeää olisi kuitenkin uskaltaa katsoa niiden kaikkien opittujen mallien, pelkojen ja oletusten taakse, ja antaa tilaa sille, millainen seksuaalinen olento minä todella olen. Minkälaista kosketusta haluaisin? Pelkäänkö kosketusta ja miksi? Osaanko ilmaista tarpeeni puolisolleni?

”Miehen käsitys siitä, millainen on oikea mies syntyy pitkin hänen elämäänsä rakentuen lapsuudesta aikuisuuteen. On tärkeää tunnistaa mistä oma käsitys syntyy. Ei tarvitse olla kuin oma isä, kaveriporukka tai sellainen kuin kumppani toivoo. Rohkeus olla omanlainen ja sen arvostaminen luo pohjan miehen nautinnolle.” – Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlsröm

Puhe miehen seksuaalisuudesta tarvitsee enemmän herkkää ja monipuolista näkökulmaa. Tarvitsemme rohkeutta puhua niistä tunteista ja tarpeista, jotka piilevät ”saamis” keskustelun takana. Siispä miehet, kun seuraavaksi istutte kaveriporukalla tai puolison kanssa alas, puhukaa koskettamisesta.

Blogi löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Tervetuloa seuraamaan!

Laita seurantaan myös Marja Kihlströmin blogi osoitteessa: http://www.marjakihlstrom.fi/

Lue myös:

Tietoa seksuaalisuudesta Väestöliiton sivuilla

Ylen juttu, jossa miehet puhuvat koskettamisesta

Tiede- lehden juttu koskettamisen hyödyistä

Vauvan juttu, miten jo lapsi hyötyy koskettamisesta

(8) Kommentit

 1. Herkkä mies kumppanina joka ei silittelyä kaihda❤️ says:

  Tärkeä aihe. Minullekin ”isot pojat” ja muut naiset olivat opettaneet että mies haluaa aina ja joka hetki, että se on aina mielessä. Vanhempi nainen antoi ymmärtää että kun mies haluaa, täytyy suostua lähes jne.

  Totuus olikin ihan toinen. Mies ei olekkaan aina valmis eikä läheskään aina edes ajattele koko asiaa. Voi jopa sanoa että nainen onkin se joka haluaisi usein ja joka pettyneenä laittaa pään tyynyyn, ei tänäkään iltana. Ihmiset on yksilöitä, tässäkin asiassa. Kunhan löytyy tasapaino mihin kumpikin on tyytyväinen, olisi tärkeää. Meillä se vuosien saatossa on löytynyt ❤️

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos kommentista! Seksuaalisuus on yksi isoimmista asioista parisuhteessa ja siitä on tärkeä puhua paljon ja avoimesti. Ihana kuulla, että teille on tasapaino löytynyt💜

  2. Vierailija says:

   Hieno artikkeli❤

 2. Omenapuuro says:

  Edellisessä suhteessa kaipasin lisää hellyyttä. Halasin ja suukotin, hieroin kipeitä hartioita ja halusin pitää kädestä kiinni. Vastakaikua sain harvoin, kosketus oli usein raju ja kädet koskivat vain tiettyihin paikkoihin. Ja vaikka ex sai nautintoa minun nautinnostani, eivät toiveeni tulleet kuulluksi.

  Tässä nykyisessä suhteessa rakkaani on aivan erilainen. Hän haluaa tutustua sormillaan ja huulillaan, halaa ja osaa kyllä läimäyttää takapuolellekin (koska pidän siitä). Ollaan etsitty rajoja ja ollaan myös etsitty hellyyden kautta. Rakas haluaa koskettaa minua ja hänen sormenpäänsä tuntuvat taivaallisilta ihollani.

  Olen saanut aloittaa matkan yhdessä rakkaani kanssa ja olen oppinut uusia asioita oman mieheni seksuaalisuudesta. Ja opin mielelläni lisää.

  Linkkasin blogin pian täysi-ikäiselle pojalleni, toivottavasti hän lukee 🙂

  1. Herkkä mies says:

   Ihana, että olet löytänyt tuollaisen suhteen💜 avoimen ja rohkean keskustelun kautta avautuu paljon! Toivottavasti poikasi löytää blogista jotain itselleen🤗

 3. Ikävöivä nuori leski says:

  Mies on niin kaunis, että häntä on pakko sivellä, tuntea sormissa rinnan karvat. Kovat olkapäät ja hauiksen kaari. Kokeilla huulilla ja kädella, jopa omalla poskella karheaa parransänkeä… Kun rakastaa, haluaa koskea hellästi ja himokkaasti ❤️

  1. Herkkä mies says:

 4. Usein kyllä huomaa että moni nainen on asenteella ”Kun seisoo mies on valmis” mutta ei se välttämättä ole ihan niinkään, seksuaallinen jännitys pitäisi rakentaa puolisoiden ympärille ja sitä kautta sitten saada enempi irti itse seksistä. Eli kiusoittelua, koskettelua ja muilla tavoilla osoittamista että haluaa juuri toista, jos parisuhteessa seksi muuttuu kannattaa se ottaa puheeksi kumppanin kanssa. Keskustelu palstoilla törmää usein siihen että seksi on ”rutiinia” eli seksiä harrastetaan samalla kaavalla vuodesta toiseen ja sitten pyydetään apua siihen paras apu tälläiseen on KESKUSTELU eli puhukaa ihmiset toisillenne ja kertokaa mistä tykkäätte ja mitä haluatte muuten se seksi on sitä rutiinia koko loppu elämän ajan, ja me kaikki tiedetään että elämä on liian lyhyt huonolle seksille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *