herkkamies

Isovanhemmat, olette tärkeitä!

Te isovanhemmat olette jotain todella tärkeää omille lastenlapsillenne.

Mummu ja pappa, muori ja vaari tai vaikka ukki ja mummi. Isovanhempia kutsutaan useilla eri nimillä ja varmasti jo tavoitit ne kaikki nimet, mitä omista isovanhemmistasi on käytetty. Ja ehkä samalla tavoitit jo monta muistoa, jotka liittyvät isovanhempiisi. Juuri nyt itselläni nousee vahvana mieleen oman pappani lorutus ”tillillillin lierua” ja polvien välissä olleet”paskaraudat”, johon ”kossi” saattoi juuttua rakkaudelliseen huolenpitoon pitkäksi aikaa. Muistan mummun eväskorin, kiireettömät retket, monet tarinat ja lämpimän huolenpidon, jota mummulassa sai aina osakseen. Isovanhemmilla on ollut elämässäni valtavan iso merkitys ja luultavasti näin on monella muullakin, joka tätä lukee.

Isovanhemmuus on varmasti nykyisin yhtä isossa murroksessa, kuin isyys ja äitiyskin. Yksilön vapaus toteuttaa itseään, mahdollisuuksien yltäkylläisyys ja perhekäsityksen muuttuminen näkyvät myös isovanhemmuudessa. Iäkkäämmätkin isovanhemmat ovat virkeitä harrastajia ja matkustajia, joilla on paljon ajatuksia omasta tulevaisuudesta. Yhä useammin keskustellaan nykyajan isovanhemmista, joilla ei ole aikaa eikä sen enempää haluakaan olla olemassa vain lastenlapsiaan varten. Mutta onko se todella näin? En osaa sanoa. Siihen saatte vastata te, jotka olette isovanhempia.

Toivon, että jokainen meistä vanhemmista muistaisi, kuinka tärkeitä ihmisiä lastemme mummut ja papat ovat.

Ennen kuin vastaatte, haluan sanoa, että te isovanhemmat olette jotain todella tärkeää omille lastenlapsillenne. Ette vain ilmaisia lastenhoitajia, joita hälytetään paikalle tarvittaessa tai harvakseltaan tavattavia miehiä ja naisia, ilman sen kummempaa merkitystä. Te olette korvaamattoman kokoinen palanen maailmaa, jossa lapsenlapsi kasvaa ja etsii ympäriltään luotettavia, rakastavia ja ihailtavia ihmisiä. Te olette osa juurta, josta lapsi ammentaa voimaa vielä aikuisenakin.

Perhe ei ole vain äiti, isä ja lapset, eikä lapsen kasvu alusta ole vain niiden seinien sisäpuolella, missä nuo henkilöt asuvat. Se on ja sen pitääkin olla jotain paljon laajempaa, ja siinä isovanhemmilla on mielestäni merkittävä rooli. En usko, että maailma on muuttunut niin paljon, ettei minunkin lapseni tarvitsisi yhtä opettavaisia ja rakastavia hetkiä isovanhempiensa kanssa, kuin minä olen saanut omieni kanssa.

Mielestäni isovanhemmuudesta puhutaan aivan liian vähän ja ainakin omasta puolestani voin sanoa, että aivan liian harvoin heitä myös kiittää kaikesta hyvästä. Sen vuoksi myös kirjoitin tämän. Toivon, että jokainen meistä vanhemmista muistaisi, kuinka tärkeitä ihmisiä lastemme mummut ja papat ovat.  Isovanhemmilla on ollut aina iso merkitys niin perheiden hyvinvoinnin, kuin kulttuuriperinnönkin kannalta, ja on todella tärkeää keskustella sen roolista myös tänä päivänä. Terveisiä teille kaikille isovanhemmille. Teille vanhoille ja teille tuoreille tai ensimmäistä lapsenlasta odottaville. Olkaa ylpeitä, sillä te olette tärkeitä.

 Katso myös Instagram ja Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *