herkkamies

5 kysymystä, jotka auttavat hahmottamaan, kuinka itsenäinen tai riippuvainen olet parisuhteessasi

Elän parisuhteessa, joka on todella tiivis. Viihdymme yhdessä ja kaipaamme sitä heti, jos olemme hetken erossa. Henkisen kiinni olemisen lisäksi yhdessä oleminen on alusta asti ollut meille kaiken jakamista arjen askareista, päätöksistä ja rytmistä rahankäyttöön asti. Se on meille luontainen ja suurimmaksi osaksi toimiva malli, mutta voisin kuvitella, ettei se varmasti ole jokaiselle parisuhteelle se toimivin vaihtoehto. Jokaisella meillä on erilainen tarve omalle tilalle ja yhdessä olemiselle. Siksi parisuhteissa pitäisi käyttää paljon aikaa siihen, että asiasta keskusteltaisiin. 

Hyvä paketti toimivalle parisuhteelle lienee sellainen, että on sopivasti kiinni kasvanut, mutta riittävän itsenäinen. Mutta minkä verran on se sopivasti? Kokosin alle viisi kysymystä, joiden pohjalta voit puolisosi kanssa tarkastella itsenäisyyden ja riippuvuuden tilaa suhteessanne. 

 1. Uskallanko kertoa omat tunteeni ja mielipiteeni ilman pelkoa toisen suuttumisesta?

  Liiallinen riippuvuus toisesta voi aiheuttaa sen, ettei uskalla ilmaista omaa tahtoaan riidan pelossa. 

 2. Onko puolison menot ja harrastukset yhtä tärkeitä, kuin minun?

  Onko teillä mahdollisuus käydä harrastuksissa yhtä paljon, vai löytyykö tila ja aika vain toisen menoille? Eritoten perheellisillä tämän epäsuhta näkyy helposti, sillä toisen oma aika tarkoittaa toiselle enemmän vastuuta ja perheessä kiinni olemista. Puolison velvollisuus on kantaa vastuunsa perheestä, jotta toisellakin on mahdollisuus omaan aikaan ja harrastuksiin. 

 3. Miten suhtaudun, kun puoliso suunnittelee omaa menoa kavereidensa kanssa?

  Nämä hetket ovat oivallisia siihen, että arvioi suhtautumistaan toisen itsenäisyyteen. Kannustanko ja iloitsen puolesta? Mökötänkö ja murehdin, koska jään yksin? Keksinkö menoja ja esteitä, jottei puolison suunnitelma onnistu? Miksi toimin, miten toimin? Pelottaako minua yksin jääminen? Olenko mustasukkainen? Haluanko rajoittaa puolison menoja, koska minulla on valta tehdä niin?

 4. Valmistaudunko siihen, että puoliso hylkää minut?

  Hylätyksi tulemisen pelko vaikuttaa parisuhteeseen paljon, sillä se estää luottamasta toiseen täysin. Jos jatkuvasti valmistautuu siihen, että toinen jättää tai satuttaa, ja haluaa siksi valmistautua pärjäämään yksin, jää todennäköisesti aika etäälle omasta puolisostaan. Tuolloin parisuhteessa voi olla kaksi yksinäistä ihmistä.

 5. Mihin kohtaa tätä janaa itsesi asettaisit? Entä puolisosi? 

 

Meidän parisuhteen iilimatoilua voi seurata Instassa ja Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *