herkkamies

Seksuaalivähemmistöön kuuluvana herätysliikkeessä: ”Hyväksymme sinut tuollaisena, mutta…”

”Kyllä me hyväksymme sinut tuollaisena, mutta…”

Kun kuuluu samaan aikaan sekä seksuaalivähemmistöön että herätysliikkeeseen, joutuu käsittelemään ristiriitaa, joka ei ole lainkaan yksinkertainen. Tuosta ristiriidasta iso palanen löytyy tämän tekstin ensimmäisestä lauseesta, jonka olen kuullut liian usein. Olen ehdollisesti hyväksytty. Voin olla, mitä olen, mutta…

Sen sijaan, että nähtäisiin ihminen, nähdään usein yliseksuaalisuutta, epänormaaliutta ja uhkakuvia.

Tuntuu, että seksuaalivähemmistöön kuuluvien kohdalla on vaikea katkaista lausetta ennen sanaa ”mutta.” Sanaa, jonka jälkeen tulevat ehdot, miten voi kelvata.

Kun tietämättömyydestä johtuviin pelkoihin ja ennakkoluuloihin lisätään uskonnolliset tulkinnat ja rajat, seksuaalivähemmistöihin on hankala suhtautua normaalisti. Sen sijaan, että nähtäisiin ihminen, nähdään usein yliseksuaalisuutta, epänormaaliutta ja uhkakuvia, joista pidetään tarpeellisena varoittaa.

Uskonnollisen yhteisön monimutkaisessa ilmapiirissä, jossa valitettavasti varsinaiseen uskoon sekoittuu myös tiukka tapakulttuuri, yksilöiden ahtaatkin maailmankatsomukset ja pelko uskon menettämisestä, on välillä haastavaa keskustella rakentavasti asioista, jotka jollain tapaa sisältävät ristiriitaisuutta.

Tämä on hyvin havaittavissa myös julkisessa keskustelussa, jota on eri medioissa käyty ihan lähiaikoinakin.

Tärkeä olisi tulla hyväksytyksi ilman ehtoja.

Tässä tekstissä minä en kuitenkaan halua puhua opillisista kysymyksistä. En siitä, mitä vaateita usko minulle asettaa. Haluan puhua ihmisyydestä. Siitä, miten tärkeä olisi tulla hyväksytyksi ilman ehtoja. Sillä sitä jokainen ihminen tarvitsee. Myös sellainen, joka kuuluu seksuaalivähemmistöön.

Miltä sinusta tuntuisi, joka et kuulu seksuaalivähemmistöön, jos sinun olemassa oloasi ja hyväksytyksi tulemista asetettaisiin jatkuvasti ehdolle? Jos jatkuvasti kuulisit lauseita, jotka haluavat sinut piiloon, kertovat sinun olevan menossa väärään suuntaan ja haluavat osoittaa, että sinussa on jotain perustavanlaatuista väärää.

Todennäköisesti sinua sattuisi. Olisit loukkaantunut siitä, että sinut nähdään aina yhdestä näkökulmasta ja silloinkin negatiivisessa valossa.

Sano vain, että olet hyvä juuri noin.

Vaikka uskonkäsitykseemme ei mahtuisi ajatus siitä, että seksuaalivähemmistöt saisivat elää elämäänsä vapaasti siinä missä muutkin, meidän ei silti kuulu kohdata heitä toistuvasti tuomitsemisen kautta. Se ei ole oikein, eikä se ole inhimillistä. Jos uskontomme ohjaa meitä kohtaamaan ja näkemään läheisemme ensisijaisesti sen kautta, uskovatko he samalla tavalla, kuin minä tai onko heidän tekonsa tai ajatuksensa oman uskomme mukaisia, olemme rakkaudettomalla tiellä. Siinä ilmapiirissä ei ole tilaa sen enempää henkistä kuin hengellistäkään hyvinvointia rakentavalle keskustelulle.

Jokainen ihminen valitsee itse mihin uskoo ja millä tavalla. Sitä tarkoittaa myös uskonnonvapaus. Sen sijaan seksuaalista suuntautumista ei voi valita itse. Näitä molempia seikkoja on hyvä osata ymmärtää ja kunnioittaa. Siksi toivon, että kun seuraavan kerran joku kertoo sinulle kuuluvansa seksuaalivähemmistöön, sano seuraava lauseesi ilman muttaa. Sano vain, että olet hyvä juuri noin.

Tervetuloa seuraamaan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Lue myös:

Ex-Jehovan todistaja biseksuaali – Etä-äiti

(14) Kommentit

 1. Yksi lestadiolainen says:

  Kiitos että puhut ❤️ Muutos lienee mahdollinen myös meidän yhteisössä kaltaistesi ansiosta ja on jo paljon lestadiolaisia jotka hyväksyy ihmiset ilman muttia niin kun pitääkin.

  1. Herkkä mies says:

 2. Jenna Hilliaho says:

  Pride-viikon hienoin teksti! Kumpa jokainen vanhoillislehtadiolainen lukisi tämän ajatuksella ja pohdiskelisi tekstin viestiä syvällä sisimmässään. ❤️

  1. Herkkä mies says:

   💜💜

 3. Maikkuliini says:

  Oon niin kiitollinen, että puhut tästä aiheesta. Minäkin hyväksyn sinut ilman ehtoja vaikka lesta olenkin😁

  1. Herkkä mies says:

   💜💜

 4. Vierailija says:

  Olen uskovainen (en lestadiolainen) bi. Nainen naimisissa miehen kanssa. En koe pystyväni elämään hyvällä omallatunnolla naisen kanssa. Eniten tuomitsevaa asennettani on hillinnyt tutustuminen seksuaalivähemmistöön henkilökohtaisesti. Nähnyt, että ihmisyyttä sielläkin, samaa arkea, samaa onnea ja kipuilua siellä kuin täälläkin. Jumalalle arvokkaita jokainen meistä. Joku viisaasti kirjoittikin, että Jumalan totuus ei riko. Jos uskova rikkoo, se ei johdu Jumalasta, vaan vääränlaisesta kohtaamisesta, rakkaudettomasta asenteesta.

 5. Super hyvä kirjoitus. Osaat pukea kauniisti ja tiiviisti sanoiksi kaiken, mitä tästä aiheesta tulee sanoa sellaiselle, kuka vielä tänä päivänä suhtautuu negatiivisesti seksuaalivähemmistön edustajiin (oli sitten uskossa tai ei).
  Noi esimerkkilauseet oli myös huippuja ja viimeistään kirkastaa sen, miten absurdeja heittoja ihmiset toistelee tyyliin siitä, miten vaikka bi-seksuaalisuus on varmaan ohimenevä vaihe. 😀 Vaikka tollainen käytös on jollain tapaa uskomattomuudessaan jopa koomista, niin todella toivon, että sellaiset jutut jäis historiaan ihan kaikissa piireissä. Ehkä muutos on hidas, mutta tapahtuu – nykynuorison ja nuorten aikuisten tietämys näistä asioista on onneksi vähän eri luokkaa kuin vanhemmilla ihmisillä.
  Kiitos kun kirjoitat tästä aiheesta!

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos paljon💜🙏 Totta, että nuoriso suhtautuu jo todella eri tavalla. Onneksi.

 6. Ihmettelevä says:

  Sitä minä vaan ihmettelen, että miksi tätä sun suuntautumista tarvitsee tuoda esille, jos et nyt just ole lähdössä homoileen jonnekin?
  Sulla on vaimo ja neljä lasta, etkä ymmärtääkseni ole eroamassa? Miten sillä olis merkitystä, mihin olet ajatuksissasi suuntautunut?
  Ihmetyksissäni kyselen.
  Jos kirjoittajana olisit uskova sinkku ja painiskelisit asiasi kanssa, niin silloin sua varmasti voisi uskonkaverit paremmin ymmärtää!
  Itse en edes haluaisi tietää miehestäni mitään sellaista, jolla ei ole suoraan vaikutusta parisuhteemme dynamiikkaan.
  En tiedä olenko ymmärtänyt jotain totaalisen väärin, mutta minulle ei nyt logiikka aukea 🙂

  1. Herkkä mies says:

   Ehkä tähän voisi vastata myös ne lukemattomat samassa tilanteessa olevat ihmiset, jotka ovat laittaneet viestejä näiden postauksien jälkeen ja kiittäneet siitä, että tuon asian esille.

   Lainaan tähän instagramiin kirjoittamaani tekstin pätkää, jos se auttaisi sinua ymmärtämään, miksi on tarve puhua:
   ”Mitä jos puolet sinusta pitäisi piilottaa? Iso osa sitä, mitä koet olevasi. Mitä tunnet, näet ja elät. Pala identiteettiäsi ja seksuaalisuuttasi. Se pitäisi piilottaa siksi, että siinä osassa sinua on jotain todella väärää. Se osa sinua on halveksuttu, väheksytty ja kyseenalainen. Olisi parempi, jos sitä ei olisi, mutta jos kerta on, siitä on parempi olla hiljaa. Se on parempi tukahduttaa pois ja tyytyä siihen, että puolet sinusta on elävältä haudattu.

   Miltä se sinusta tuntuisi? Kestäisikö mielenterveytesi sen? Haluan, että pohdit sitä hetken ja katsot sitten uusin silmin niitä väheksyttyjä vähemmistön edustajia, joita koitetaan kerta toisensa jälkeen vaientaa.”

 7. Vierailija says:

  Kannattaa opetella hyväksymään myös muiden ihmisten epätäydellisyys ja inhimillisyys. Silloin pääset kipeiden kommenttien yläpuolelle (joita aina on ja tulee olemaan olipa kyse ei-uskossa olevista tai uskossa olevista) ja voit elää omana itsenäsi sinun näköistä elämää. Nyt on vaara, että katkeroidut ja jäät jumiin muiden ihmisten käyttäytymiseen ja menetät paljon. Luulen, että meillä kaikilla on omat erityisyytemme ja kipumme jossakin kohti elämää, joihin muut ihmiset eivät osaa suhtautua meidän kaipaamalla tavalla. Tuntuu, että sinulla on oma prosessi vielä kesken. Toivon, että löydät rauhan ja tasapainon itsesi kanssa. Silloin voit jättää omaan arvoon muiden ei aina niin loppun asti ajatellut kommentit. Olen käynyt tämän polun läpi ja kasvanut itseni näköiseen elämään. Tsemppiä

 8. Hanna-Maija says:

  Haastattelusi Kotivinkissä toi minut blogisi sivuille. Olet todella rohkea ihminen kun uskallat tulla omalla nimellä ja kasvoillasi julkisuuteen tällaisen asian kanssa. Itse elin 46 vuotta kyseisen yhteisön piirissä ja vaikka omat lähtöni syyni olivat toiset, niin tiedän että helpolla et ole päässyt. Toivon sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää ja paljon onnellisia päiviä ☺

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos🙏😊 kaikkea hyvää myös sinulle☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *