herkkamies

Jos sinulla on kaikki hyvin, olet vain onnekas! Kaikki eivät saa samaa mahdollisuutta

Mikä on sun tekosyy? Sinä pystyt mihin vaan! Kaikilla on samat mahdollisuudet!

Media vilisee neuvoja parempaan elämään ja self help- kirjat täyttävät kauppojen hyllyjä. Vahvat henkilöbrändit hokevat, kuinka se on vain itsestä kiinni. Pitää vain tehdä töitä. Elämä pitää laittaa järjestykseen ja olla kurinalainen. Hyvän ihmisen kriteerit tulevat yhä vaativimmaksi ja vastuu siitä on tietenkin yksilöllä. On sinusta kiinni onnistutko opiskelemaan, pärjäämään taloudellisesti, kasvattamaan lapset ilman ongelmia tai olemaan onnellinen ja hyvä ihminen. Ja jos sattuu olemaan se hyväosainen, jolta tämä kaikki onnistuu, on helppo kuvitella, että se on omaa ansiota. Omista valinnoista syntynyt polku. Onnistuneen ihmisen parempi elämä. 

Eräs pieni vauva, joka vietti syntymänsä jälkeen elämänsä ensimmäiset viikot vieroitushoidossa, ei ottanut itse huumeannoksiaan.

Ehkä se sitä hieman saattaa ollakin, mutta kuinka paljon siitä onkaan saatu lahjaksi. Aika paljon. Sen olen varsinkin lastensuojelussa työskennellessäni saanut nähdä. 

Eräs pieni vauva, joka vietti syntymänsä jälkeen elämänsä ensimmäiset viikot vieroitushoidossa, ei ottanut itse huumeannoksiaan. Eikä yksi pieni poika valinnut, että väkivalta ja pelko olivat arjen normaaleja asioita. Ei eräs tyttö tiennyt syntyessään, että äiti luopuisi hänestä vain siksi, koska pullo on hänelle tärkeämpi kuin lapsi. 

Eivät nämä lapset valinneet itse, etteivät saaneet tarpeeksi syliä, huolenpitoa ja välittävää katsetta. Eivät he voineet päättää, että yöllä saisi nukkua rauhassa, tai mennä äidin ja isän viereen kun pelottaa. Eivätkä he voineet tietää, ettei turvallisuus ole kaljapullon ruskeassa tai rajattomassa vapaudessa. Siinä oli heidän lähtökohtansa elämään, ilman yhtään omaa valintaa. 

Tälläkin hetkellä moni ihminen tässä maassa kaipaa apua saadakseen edes ihmisarvoisen elämän. Jos se et ole sinä, olet vain onnekas. 

On paljon ihmisiä, joiden ”tekosyyt” vaativat psykoterapiaa ja joiden tasavertaiset mahdollisuudet ovat huuhdottu kurkusta alas jo ennen syntymää. On myös ihmisiä, joiden onnekas elämä on vaihtunut tapaturman tuomaan kärsimykseen tai sairauden musertavaan taakkaan. On ihmisiä, jotka tarvitsevat apua, sillä heille elämä ei ole ollut onnekas. 

Me elämme maailmassa, jossa meillä on yhä enemmän mahdollisuuksia. Mutta me emme edelleenkään elä maailmassa, jossa kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet ja lähtökohdat. Se asia meidän olisi hyvä muistaa silloinkin, kun elämässämme kaikki menee hyvin. Tälläkin hetkellä moni ihminen tässä maassa kaipaa apua saadakseen edes ihmisarvoisen elämän. Jos se et ole sinä, olet vain onnekas. 

Blogin löytää myös Instagramista ja Facebookista. Tervetuloa seuraamaan!

(0) Kommentit

  1. Vierailija says:

    Sinä se osaat kirjoittaa asiasta kuin asiasta… Hieno taito!!!

    1. Herkkä mies says:

      Kiitos🙏❣

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *