herkkamies

Muistatko, mihin puolisossasi ihastuit?

Vietimme kerran iltaa usean pariskunnan voimin ja päädyimme paikalla olleen tuoreen kihlaparin innoittamana keskustelemaan siitä, mihin kukanenkin oli kumppanissaan ihastunut.

Yleisön hienoisessa painostuksessa kukaan ei päässyt helpolla vastauksella, vaan jokaisen täytyi sanoa jotain oikeaa ja tuntuvaa. Ilmeistä ja eleistä päätellen tehtävä vaati sekä muistin pinnistelyä että pientä rohkeuden keräämistä. Lopulta asian ääneen sanominen palkitsi, ainakin omalla kohdallani, hyvällä mielellä ja tunteiden lämpimällä läikähdysellä.

Tuo keskustelu nousi mieleeni ja päädyin muistelemaan aikaa, jolloin päädyin yhteen rakastamani ihmisen kanssa. Ei ole yhden tekevää tai itsestään selvää, mistä syystä on päätynyt tai pyrkinyt yhteen ihmisen kanssa, jonka kanssa haluaa jakaa elämänsä.

Kukapa ei nauttisi siitä ajatukset sumentavasta ja vatsassa asti tuntuvasta tunteesta.

Tuota aikaa ja niitä tekijöitä olisi syytä muistella paljon useamminkin. Vai onko se aika vain jotain huumaa, jolla ei ole mitään merkitystä sen todellisen arjen kanssa, johon kumppanisi kanssa päädyt? Ihastumista pinnalliseen höttöön, joka paljastuu elämää kestämättömäksi valheeksi. Asioita, jotka hukkuvat, niin kuin aina tekevät, peruuttamattomasti arjen karuun totuuteen. Toisen ainutlaatuisuuden huomioiminen hiipuu työelämän loisteeseen, yhteinen huumori ei kestä yhteistä taloutta, keskustelun helppous häviää yhteisen ajan vähyyteen, kiihkeät katseet loppuvat viimeistään lasten saannin jälkeen, eikä vastustamatonkaan hymy kestä valvottuja öitä.

Vaikka ihastumista ei pidä sekoittaa rakkauteen, joka on usein myös tahtoa ja työtä, on sillä kuitenkin aina jokin rooli ihmisen elämässä. Olemme kaikki sille alttiita ja kaipaamme sitä. Ja kukapa ei nauttisi siitä ajatukset sumentavasta ja vatsassa asti tuntuvasta tunteesta, joka pistää tekemään ihmeellisiä asioita.

Mutta voiko tuon saman tunteen löytää uudestaan ihmisen kanssa, jonka kanssa on jo jakanut arkiset askareet vuosien ajan, eikä uutuuden viehätys ole enää palautettavissa? Voisiko tuohon ihmiseen, joka on jo niin epäromanttinen osa arkea, ettei hän välttämättä jaksa sulkea ovea wc-käynnin ajaksi, ihastua niin kuin silloin joskus?

Pitkässäkin parisuhteessa on mahdollista ihastua kumppaniin yhä uudelleen.

Usein tuntuu, että unohdamme vain, mitä meidän pitäisi katsoa. Suhteesta tulee käytännöllinen rutiini, niin kuin arjestakin, eikä silloin osaa enää katsoa muuta kuin virheitä, jotka sitä haittaavat. Mutta mitä jos esimerkiksi hampaita pestessäni huomaisin väärin puristetun hammastahnatuubin sijaan kumppanin, joka tuntuu aina hymyilevän keveästi hampaita harjatessaan. Tai huomaisin, miten ihastuttavat kädet hänellä yhä on, sen sijaan, että hän ohjaa niillä autoa aivan liian monesta kuopasta. Mitä jos koskettaisin, iskisin silmää ja unohtaisin kaiken muun. Niin kuin silloin joskus.

Minä uskon, että pitkässäkin parisuhteessa on mahdollista ihastua kumppaniin yhä uudelleen ja uudelleen. Ne piirteet ja ominaisuudet, joissa toiseen on joskus ihastunut, on löydettävissä myöhemminkin, kun vaan muistaa välillä katsoa niihin. Eivätkä ne ole turhaa höttöä, vaan yhteen kietova voimavara, joka on arjen aavikolla kuin keidas lähteineen.

Ja kun muistaa kiinnostua toisesta yhä uudelleen, huomaa, että hänessä on yllättävästi paljon muutakin mihin ihastua. Muistatko sinä, miksi juuri hän on sinun? Miksi hän sai sinut syttymään? Kun näet sen, muista kertoa se ääneen. Ainakin itse huomaan aina saavani siitä paljon. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *