herkkamies

Jokainen mies on juuri oikeanlainen mies

”Hienoa, että olet esimerkkinä miehillä ja kaikille muillekin siitä, että rooliodotukset on tehty ravisteltavaksi.”

Tämän palautteen sain ihmiseltä, jonka mieltä oli lämmittänyt blogini sisältö. Jäin miettimään viestiä ja sitä, että miten varsinkin viimeaikoina olen saanut paljon sellaista palautetta, joka on jollakin tavalla liittynyt nimenomaan normeihin ja rooliodotuksiin. Siihen, mitä ehkä oletetaan minun tai yleensä miehen olevan ja miten on koettu hämmennystä siitä, että viesti on ollut ristiriitainen.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut erilaisista rooleista ja normeista niin sukupuoleen, vanhemmuuteen kuin parisuhteeseenkin liittyen. Eritoten mieheyteen liittyvät aiheet tuntuvat olevan kuitenkin sellaisia, jotka herättävät ristiriitaisimman vastaanoton. Palautetta tulee puolesta ja vastaan, ja mitä enemmän sisältöni uhkaa niin sanottua tavallista mieheyttä, sitä vaikeampi siihen tuntuu olevan suhtautua. Tämä on tietenkin ihan ymmärrettävää. Normista poikkeaminen tai tutun ja turvallisen muuttuminen on kaiketi iät ajat aiheuttanut ihmisessä pelkoa ja hämmennystä.

Olen silti yllättynyt, että jotkut kokevat jopa häpeää siitä, millaisena ihmisenä minä näyttäydyn blogissani. Mutta ehkä se nimenomaan kertoo siitä, miten tiukkoja normeja ja rooliodotuksia me toisillemme asetamme.

Haluan laajentaa näkemystä siitä, mitä mieheys on.

Olen mies, jonka on ollut vaikea mahtua siihen muottiin, miten mieheys on perinteisesti määritelty. Se on aiheuttanut minussa elämäni aikana usein kipuilua ja oloa siitä, etten ole oikeanlainen. Tästä olen usein kirjoittanutkin. Oma kokemukseni on myös iso syy siihen, että haluan tuoda esille monipuolisempaa kuvaa mieheydestä. Haluan laajentaa näkemystä siitä, mitä mieheys on sekä vaikuttaa siihen, mitä normeja sille asetetaan. En siksi, että tämä niin sanottu perinteinen mieheys olisi huono asia. Ei suinkaan. Siinä on valtavan paljon hyvää, eikä sen tarvitse kadota.

Kysymys on ennemminki siitä, että kaikki miehet eivät mahdu siihen muottiin, eikä heidän pidäkään mahtua. Eikä perinteisestä miehuudesta poikkeavan pitäisi kokea häpeää ja vääränlaisuutta sen vuoksi, ettei mahdu normiin. Hänen ei pitäisi joutua kohtaamaan syrjintää, kiusaamista ja ennakkoluuloja sen vuoksi, mitä on. Eikä hänen pitäisi kokea tarvetta piiloutua vain sen vuoksi, että ympäristön asenteet ovat niin kovat.

Jokainen meistä on juuri oikeanlainen mies

Olen itse päässyt tilanteeseen, etten häpeä enää itseäni, vaan uskallan olla sellainen mies, kuin olen. Sellainen sitten olen ja siitä lähtökohdasta haluan kirjoittaa, vaikka se rikkoisia perinteitä, ravisuttaisia normia ja hämmentäisi joitakin ihmisiä. Eikä minusta muunlaista miestä saa. Haluan olla oma itseni, sillä tiedän liian hyvin, mitä on olla piilossa ja pelätä paljastumista. Uskallan myös väittää, etten ole ainoa, joka on joskus kipuillut saman asian kanssa.

Siksi minä haluan tuoda tätä asiaa esille. Minä toivon, että kaikilla miehillä olisi tilaa hengittää juuri sellaisena miehenä, kuin on. Oli sitten maskuliinen tai feminiininen, herkkä tai kova, jämäkkä tai leppoinen, homo tai hetero, sinkku tai naimaton, isä tai lapseton, kaunis tai komea, itseänsä laittava tai luonnon lapsi. Tai jotain näiden väliltä tai sekoitus kaikkea. Millaiseksi itsensä vain miehenä kokee. Sillä jokainen meistä on juuri oikeanlainen mies.

Ensin ajattelin vain laittaa tänne itsestäni oman näköisen kuvan.😊 Mutta sitte syntyi ajatus, jonka voit halutessasi lukea alta.⬇ Ulkonäkö. Miksi siihen liittyy niin paljon ihanteita, normeja ja jopa suoranaisia sääntöjä? Entä kenen vuoksi laittaudun? Saako mies laittautua ja minkä verran on sopivaa? Olen miettinyt näitä asioita paljon. Oikeastaan jo senkin vuoksi, koska olen törmännyt lukemattomia kertoja ulkonäkööni liittyvään arvosteluun. Niin kuin varmasti moni muukin, joka tätä lukee. Osa on ollut positiivista, osa negatiivista. Se on liittynyt vartalooni, kasvoihini, hiuksiini tai vaatetukseeni. Se on joko miellyttänyt tai ei. Vastannut kommentoijan ihanteisiin tai ei. Joskus sydämestä sanottu kiva kommentti on tuntunut hyvältä. Joskus tökeryys on laittanut minut mykäksi ja olen vain jäänyt miettimään, että miksi tälle ihmiselle oli niin tärkeää sanoa tuollaista ääneen. Olen aina halunnut ilmentää itseäni ulkoisesti ja nauttinut siitä. On kiva korostaa omasta mielestä kauniita ja oman näköisiä asioita. Se on kaiketi verrattavissa siihen, että joku tykkää istuttaa kukkia puutarhaansa. Mutta silti se ei kuitenkaan ole, sillä puutarhalle voi tehdä melkein mitä tahansa, eikä se haittaa ketään. Itselleen taas ei voi, sillä jostain syystä se, mitä teet omalle ulkonäöllesi puhtaasta ilosta ja nautinnosta, on takuulla jonkun mielestä väärin ja viestii sinusta asioita, joita hän ei halua näkevän. Tai jota sinun ei pitäisi hänen mielestään olla. Vaikka sinä vain haluat näyttää omasta mielestäsi hyvältä, ihan niin kuin puutarhuri haluaa puutarhansa näyttävän hyvältä. Jos tässä pohdinnassa nyt sitten oli jotakin pointteja, niin ne ovat nämä: ⚠️Älä hauku toisen ihmisen ulkonäköä miltään osin. Se on väärin. ⚠️ Toiselle vaatetus, meikit, korut tai tatuoinnit eivät välttämättä tarkoita samaa, kuin sinulle. Älä ole ennakkoluuloinen ja päättele ihmisestä omiasi. ⚠️Tarkastele huolellisesti, mihin perustat uskomuksesi ja mielipiteesi ulkonäköön liittyvistä ihanteista ja normeista. ⚠️ Jokaisella on vapaus toteuttaa itseään omassa kehossaan. Puutarhalla tai ilman. ⚠️Kunnioita toisen valintoja. #ulkonäkö #ihanne #normi #makeup #pukeutuminen #blogi #herkkämies

Henkilön Samuel Jyrinki (@herkkamies) jakama julkaisu

Lue myös:

Biseksuaali, lestadiolainen, neljän lapsen isä – mutta ennen kaikkea mies: Samuel Jyrinki, 31, on esimerkki uudesta ilmiöstä

Väärä pukeutuminen leimaa miehen neidiksi

Vanhempien asenteet siirtyvät lapsiin

Milloin mies saa olla vapaasti herkkä ja tunteva?

(3) Kommentit

  1. Ihailija says:

    Herkän miehen herkät tekstit👌❣KIITOS!Oot niin super ja MALLI!!!!!😉😍

    1. Herkkä mies says:

      Kiitos😘☺️❤

  2. […] kysyvät, miksi minun pitää kirjoittaa seksuaalisuudesta ja sukupuolinormeista? Jotkut pitävät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puhumista ja esimerkiksi Pride- […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *