Sosiaalinen hyvinvointi, Vanhemmuus

Lapsella on oikeus olla oma itsensä

Lapsen oikeus olla oma itsensä. Se on ollut tänä vuonna lapsen oikeuksien viikon teema ja sitä olen myös pohtinut paljon. Mitä se tarkoittaa ja mikä vastuu meillä vanhemmilla on sen toteutumisessa?

Kun katson omaa lastani, minä toivon sydämestäni, että hän saisi olla vapaasti sellainen, kuin hän kokee olevansa. Minä toivon, että hänen persoonansa saisi loistaa vapaasti ja hän saisi ilmentää itseään ylpeänä, ilman häpeää ja pelkoa. Minä toivon, että hän on onnellinen sellaisena, kuin hän on.

Mutta minä myös pelkään. Pelkään sitä, että lapsellani olisi huono olla. Että hän kokisi itsensä vääränlaiseksi ja huonoksi ihmiseksi. Minä pelkään, että hänen elämässään menee asiat huonosti. Ettei hänellä ole ympärillään turvaa, hoivaa ja rakkautta. Että hän joutuu väärille teille tai häntä kohdellaan huonosti.

Rajat eivät saa estää lapselta oikeutta olla oma itsensä.

Näiden syiden vuoksi minä haluan suojella lastani. Haluan opettaa hänelle elämää. Haluan opettaa oikean ja väärän. Haluan kertoa, mitä elämä voi tuoda eteen ja miten sen kanssa pärjää. Kerron, mitkä asiat ovat tärkeitä, jotta ihmisellä olisi hyvä olla.

Samalla joudun kuitenkin miettimään, etten minä juuri itse toteuta omia pelkojani. Etten minä suojeluvimmassani sulje häntä ahtaaseen vankilaani. Etten aseta rakkautani ehdolliseksi ja maailmankatsomukseni oikeutuksella tuomitse sitä, mitä hän on.

Minun pitää muistaa, että vaikka vanhemman kuuluu asettaa rajoja, ne rajat eivät saa estää lapselta oikeutta olla oma itsensä. En voi sanoa lapselle, että se mitä hän kokee olevansa, on väärin. En voi pakottaa häntä olemaan jotain tai valitsemaan jotain vain siksi, koska itse pelkään tai näen toisin. Ja mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän minun pitää hänen valintojaan ja kokemuksiaan kunnioittaa.


 

Ahdasmielisyys ja pelko ajavat syrjimään.

Vanhemman rakkaus ei sisällä lupaa määritellä lasta, saatikka valtaa vaatia häntä keinolla millä hyvänsä toteuttamaan vanhemman haluamaa elämää.

Lapsen oikeus olla oma itsensä toteutuu vain siten, että vanhemmat pystyvät osoittamaan rakkauttaan toiveidensa, pelkojensa ja ennakkoluulojensa yli. Samalla he opettavat lapsilleen, että niin tulee kohdella kaikkia ihmisiä, olivat he millaisia tahansa. Ahdasmielisyys ja pelko ajavat syrjimään, avoimuus ja hyväksyntä rakentavat kunnioituksen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *