Perhe, Sosiaalinen hyvinvointi

Mistä joulumieli syntyy?

Siinä sitä ostettiin lapsille onnellista joulua

Monen muun ihmisen tavoin kävelin pari päivää sitten kaupan leluhyllyillä ja mietin, mitä voisin ostaa lapsilleni lahjaksi. Useat lelumallit ja pelit olivat jo myyty loppuun, sillä oltiin jo jouluviikolla. Vieressä käveli nuori mies hyllyjä hapuillen ja puhelimesta kysellen, että mitä se Miro tarvitsee lahjaksi. Joku kauempana kurkotteli sadan euron hyllylle ja toinen hivutti kärryynsä maltillisempia ostoksia. Siinä sitä ostettiin lapsille onnellista joulua. Mitä paksumpi kukkaro ja osuvampi lahja, sitä onnellisempi ja onnistuneempi joulu oli tiedossa. Sen johtopäätöksen olisi ainakin helposti voinut tehdä tuon hyllyn äärellä.

Vaivuin mietteisiini ja muistin erään tuntemani pojan, joka vuodesta toiseen jännitti joulun aikaan sitä, voiko hän mennä jouluksi äidin ja isän luokse kotiin. Aina hän ei voinut. Siinä pullossa, mitä vanhemmat ahkerasti käyttivät, ei asunut joulun henki. Mietin, että mitähän tuolle pojalle merkitsee piparin tuoksu tai joulukuusi. Mitä tunteita hänelle herää lahjapaperin rapinasta tai joululaulusta. Ei ole itsestään selvää, että joulun tuoksut tuovat hänelle turvallisen ja lämpimän olon.

Palasin todellisuuteen leluhyllyjen välissä ja mietin, että onko lopulta mitään merkitystä sillä, jos minun kukkaroni ei kestä ostaa kaikille lapsilleni hienoja legoaluksia ja kauko-ohjattavia dinosauruksia. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Samuel Jyrinki (@herkkamies) jakama julkaisu

Mistä syntyy joulupuuron hyvä mieli tai piparkakkutaikinan hilpeys? 

Kun pohdin, mistä tämä mielessäni oleva joulun tunnelma on syntynyt, ei mieleeni tule ensimmäisenä lahjojen paljous tai niiden laatu. Itse asiassa en muista montaakaan lahjaa lapsuudestani. Ne saamani lihapullat kyllä muistan, jotka mummuni oli paketoinut minun niitä hartaasti toivottuani. Paljon muuta en.

Mistä joulu sitten syntyy. Mistä syntyy joulupuuron hyvä mieli tai piparkakkutaikinan hilpeys? Miksi joululaulut rauhoittavat ja kuusen vieressä on turvallista olla. Miksi odotan joulun antavan minulle lepohetken. Tätä tunnetta joulusta ei ole voitu ostaa rahalla. Sitä ei ole ostettu kalliilla kaupan hyllyltä ja aukaistu paketista kiilto silmissä.

Minun mielikuvani joulusta on saanut muodostua läheisten ihmisten turvallisessa ja välittävässä huomassa, lapsenomaisessa kiireettömyydessä ja huolettomuudessa. Se on saanut varttua äidin tekemän piparkakkutaikinan ääressä ja isän kantaman joulukuusen havunneulasia syöden. Siinä on makua isoisän tarinoista ja mukavista perinteistä. Siinä on läsnä joulun armollinen sanoma. Niistä on syntynyt se joulu, josta olen tänään onnellinen. 

Mistä sinun joulusi on syntynyt? Mitä sinä toivot lapsesi saavan joulusta mukaansa?  On joulusi sitten minkä tuoksuinen, näköinen ja kokoinen tahansa, on se sitten paljoutta tai niukkuutta, perinteitä tai perinteettömyyttä, toivon sydämestäni, että muisto siitä saa olla kaunis ja rauhallinen.

Muistat varmasti, kuinka lapsena joulu tuntui kestävän paljon kauemmin. Annetaan lasten nauttia tuosta ajasta turvallisessa ja rakkauden täyttämässä ilmapiirissä. Annetaan lapsille tilaa niiden askareiden lomasta, missä me suoritamme onnistunutta jouluamme. Se on paras lahja, mitä voimme lapsillemme jouluna antaa.

Toivotan rakkauden täyteistä joulua sinulle, oli joulumuostosi minkälainen tahansa!♥️

(4) Kommentit

 1. Jouluiloa, rauhaa ja rakkautta sinulle ja perheellesi❤️

  1. Herkkä mies says:

   Kiitos! Samoin sinulle❤

 2. Vierailija says:

  Miten tärkeän asian otit esille <3 Väkivaltaisessa perheessä kasvaneena joulu herättää välillä vieläkin ahdistusta. Vieläkin jotkut joululaulut saattavat muistuttaa liikaa lapsuudesta. Mitä lapsena eniten toivoi joululta, oli turvallisuus ja tunne rakkaudesta. Jokaisen lahjan olisin voinut antaa pois, jotta olisi voinut olla varmaa, että nyrkki ei sinä jouluna nouse. Mitä omille lapsilleni haluan välittää kaikista eniten, on joulun sanoma hiljentymisestä ja rakkaudesta. Se sanoma tulee sanojen ja syliin ottamisen kautta, ei lahjapaljoudessa.

  1. Herkkä mies says:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *