herkkamies

Tärkein tasa-arvoa edistävä avain on sinulla

”Mun on jotenkin vaikea päättää, että mikä sä oot, mutta eihän mun oikeastaan tarvikaan. Sä oot Samuel.”

Nämä sanat lausui minulle eräs ystäväni. Nainen, joka juuri tuossa lauseessa tuli kiteyttäneeksi syyn sille, miksi hänen seurassaan on niin hyvä olla. Minun on helppo luottaa, ettei hän oleta minun olevan jotain vaikka vain siksi, koska olen mies. Hänen ei tarvitse lokeroida minua sukupuoleni, uskontoni, taustani tai minkään muun syyn vuoksi. Hänelle olen Samuel. Hyvä juuri sellaisena ja juuri siksi.

Kuva: Salla SeppäläKun mietin tasa-arvoa, eli sitä, kuinka meidän kaikkien kuuluisi tulla kohdelluksi saman arvoisesti sekä ihmisenä että yhteiskunnan jäsenenä, päädyn pohtimaan juuri tuota ystäväni osoittamaa viisautta. Kaiken ydin on siinä, miten me toista ihmistä katsomme ja kuulemme. Minkälaisen asennemaailman kautta me heitä kohtaamme ja miten me heitä sanoitamme.

Jos ympärillämme on jatkuvasti väärin ajattelevia, väärin uskovia tai vääränlaisia sukupuolemme edustajia, tai jos mielikuvamme osaamisesta, älykkyydestä tai luotettavuudesta perustuu jatkuvasti sukupuoleen, ihon väriin tai vartalon kokoon, luomme itse ympärillemme epätasa-arvoista maailmaa. Me itse luomme rakenteita, joka tukevat syrjintää ja kasvatamme lapsia, jotka ovat sen uhreja. Ja ennemmin tai myöhemmin olemme sen uhreja myös itse.

Mitä lukkiutuneempia ajatuksemme ovat tiukkoihin normeihin, stereotypioihin ja uskomuksiin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kohtelemme toisiamme epätasa-arvoisesti tai syrjivästi sekä kotona että töissä. Siksi yksi tärkeimmistä tasa-arvoa edistävistä keinoista on meidän omien ajatusten, uskomusten ja toimintatapojen tarkasteleminen.Lopuksi haluan, että ajattet hetken tätä. Kun neidittelemme naapurin hintelää miestä, kerromme samalla tyttärellemme, että hän on heikko. Kun haukumme maahanmuuttajaa, kerromme samalla lapsellemme, että hänen koulukaveriaan saa kiusata. Kun pidämme omaa maailmankatsomustamme toisia parempana, pyhitämme kaikki teot puolustaaksemme sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *