Ihmissuhteet, Parisuhde

Koronakaranteeni on parisuhteen pelastus

Ollaan riidelty ja rakastettu, iloittu ja itketty. Ollaan turhauduttu sohvan pohjalla ja tiuskittu toisillemme hermot kireällä. Sitten taas kävelty käsikädessä luontopolkua ja halattu sydämet yhteen käpertyneenä. Välillä olemme dynaaminen duo, joiden liikkeen täydentävät toisensa sujuvaksi arjeksi. Toisinaan törmäilemme toisiimme niin, että toisen on mentävä tieltä pois. Sellaista parisuhteemme korona-arki on ollut. Sellaista, niin kuin parisuhteessa yleensä on, mutta kaiketi tiiviimpänä.

Kun korona alkoi ajamaan ihmisiä koteihin, kuuntelin useita puheenvuoroja, joissa ihmiset kertoivat eron olevan vääjäämätöntä, mikäli joutuvat puolisonsa kanssa neljän seinän sisälle karanteeniin. Osa kietoi sanansa huumorin verhoon, osa tuntui olevan tosissaan.

Tuolloin mietin, että miksi näin on? Miten voi ajatella, että oman puolison lähellä vietetty aika johtaa vääjäämättä eroon? Miksi oma puoliso herättää sellaisen olon, kun hänen kanssaan ”joutuu” pitkäksi aikaa lähekkäin? Eikö parisuhteessa olla yleensä ihmisen kanssa, jonka lähellä halutaan olla? Jonka kanssa elämä halutaan jakaa sen kaikkine puolineen?


Toisaalta ymmärrän kyllä, miksi tiivis yhdessä oleminen ahdistaa ja pelottaa. Läheisyys pakottaa kohtaamaan parisuhteen kaikki puolet. Se pakottaa katsomaan omaa ja kumppanin keskeneräisyyttä, taitamattomuutta ja hankalia tunteita niin läheltä, ettei niitä pääse karkuun. On reagoitava, käsiteltävä ja keskusteltava. Ei voi vaan ottaa rusinoita parisuhteen pullasta ja paeta sitten kauemmaksi totuutta.


Mutta sellaista parisuhde on. Siihen kuuluu nämä kaikki puolet riitelystä rakasteluun ja kivusta onnellisuuteen. Se on toisinaan nauttimista, toisinaan tahtomista ja jatkuvasti nöyryyttä vaativaa oppimista ja anteeksiantoa. Eikä mitään niistä asioista voi paeta, mikäli haluaa suhteen kestävän.

Jos korona-arki on ehkä näyttäytynyt uhkana, joka ajaa parisuhteen kriisiin, sen voi nähdä myös mahdollisuutena. Sen sijaan, että läheisyys ajaisi eroon, se on paras työkalu kasvaa yhä vahvemmin yhteen.

(1) Kommentti

 1. Justiina says:

  Haluaisin erota just heti nyt!
  Normaalissa arjessa olemme yhdessä viikonloput ja lomat. Se sopii meille, enempää emme jaksa. Nyt tuo korona pakottaa meidät saman katon alle 24/7, koska jos toinen sairastuu toisen pitää hoitaa lapset.
  Kotitöitä on paljon enemmän kuin normaalisti ja se että pitää katsoa toisen vetelehtimistä koneella pelaamassa saa min pään räjähtämään.
  Joo, on puhuttu. Ei auttanut. Suuttui ja haukkui.
  Seksiä ei ole, koska ei ikinä ei saa olla yksin. Sekin kiristää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *