Sosiaalinen hyvinvointi, Sukupuoli ja seksuaalisuus

Naisen euro on 84 centtiä, jottei miehuus menisi kriisiin

Vaimoni palkka on suurempi, kuin minulla. Olen aina ajatellut, ettei asialla ole minulle mitään merkitystä, mutta huomasin silti havainnon pysäyttävän minut. Siinä oli jotain outoa. Jotain, joka kohdistui minuun miehenä. Mutta miksi? Miksi se, että nainen tienaa miestään enemmän on havainto, joka herättää niin paljon ajatuksia ja tunteita? Hetken pohdittua tulin tulokseen, että se johtui tilanteen epänormaaliudesta. On edelleenkin epänormaalia, että nainen tienaa miestä enemmän. Se on epänormaalia tässä tilanteessa, vaikka meillä on sama koulutus ja sama ala, mutta todennäköisesti se olisi epänormaalia, vaikka hän olisi korkeammin koulutettu, kuin minä.

Kun kyselin asiasta Instagramissani, sain paljon viestejä, jossa nainen kertoi tienaavan vähemmän siitäkin huolimatta, että hän oli korkeammin koulutettu. Muutenkin lukemat olivat kylmät. Yli 300 vastausta, joissa melkein 80% vastasi miehen tienaavan enemmän. Tosin oikeatkin tilastot osoittavat, että naisen euro on 84 centtiä, joten yllätys tulos ei ollut.


Sen lisäksi asia myös herättää kummallisen paljon negatiivista kaikua ajatuksissani, ja minä mietin miksi? Yhdistyykö asia mielessäni heti ajatukseen, että millainen on mies, jonka työn arvo on naisen työn arvoa alempi. Tai että jos mies ei tienaa vaimoaan enemmän, hän ei ole perheen elättäjä. Jostain mieleni syvyyksistä suolletaan mieskoodia, joka on rakennettu kauan ennen syntymääni. Niin kuin eräs lukija minulle kirjoitti: Suurempi ero tienesteissä voisi syödä miestä. En tiedä miksi? Sehän on ihan järkyttävän typerä ajatus.

Niinhän se onkin. Yhtä typerä, kuin ne kaikki selitykset, joiden verukkeella Suomessa pidetään yllä miesten ja naisten palkkaeroja. Luultavasti liian monessa pöydässä istuu miehiä, joiden miehuus menee kriisiin naisten tienatessa heitä enemmän. Siksi tälläkin hetkellä tätä maata pelastaa koronan kourista sadattuhannet naiset, jotka tienaavat työhönsä ja koulutukseensa nähden liian vähän. Ja se on epätasa-arvoa se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *