herkkamies

Rokote, korona tai ravinto, usko sokeasti sosiaalisen median ”asiantuntijoita”

Sosiaalinen media on täynnä asiantuntijoita, osaajia ja ammattilaisia. Oli kyseessä sitten liikunta, ravitsemus, lääketiede tai biologia. Aina löytyy ihmisiä, joilla on asiasta viisaampaa ja oikeampaa tietoa. Moni vieläpä ihan vakuuttavia ja tuhansia tai kymmeniä tuhansia seuraajia tililleen saaneita ihmisiä. Ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa.

Mutta monestikko tulee ajatelleeksi, onko tuo seuraamani ihminen todella asiantuntija tai muuten asiansa tunteva ihminen? Tiedänkö, mihin hänen osaamisensa ja tietonsa kyseisestä asiasta perustaa? Ja tärkein: kannattaako minun uskoa kyseenalaistamatta kaikki, mitä hän kertoo?

Hyvän muistutuksen sinisilmäisyyden vaarasta meille antoi ihan äskettäin tapaus Marko Yrjövuori. (Tässä linkki ylen juttuun aiheesta) Minäkin luulin, että hän on fysioterapeutti, joka on saanut vastata yhden maailman parhaan koripalloilijan, tammikuussa menehtyneen Kobe Bryantin fysiikkatreeneistä ja lihashuollosta. Olin mieltänyt hänet poikkeukselliseksi asiantuntijaksi ja ammattilaiseksi, jolla oli heti tavallista fysioterapeuttia vakuuttavampi asiantuntemus. Joku journalisti haistoi kuitenkin palaneen käryä ja tutki asiaa. Kuinka ollakkaan Marko ei todellisuudessa ollutkaan ammatiltaan fysioterapeutti, eikä sen enempi ole koskaan ollut vastuussa Kobe Bryantista. Oli vain hyvä tarina, tukku ”tahattomia” väärinymmärryksiä ja hienosti rakennettu henkilöbrändi.

View this post on Instagram

Sosiaalinen media on täynnä asiantuntijoita, osaajia ja ammattilaisia. Oli kyseessä sitten liikunta, ravitsemus, lääketiede tai biologia. Aina löytyy ihmisiä, joilla on asiasta viisaampaa ja oikeampaa tietoa. Moni vieläpä ihan vakuuttavia ja tuhansia tai kymmeniä tuhansia seuraajia tililleen saaneita ihmisiä. Ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa. ______________________________________________ Mutta monestikko tulee ajatelleeksi, onko tuo seuraamani ihminen todella asiantuntija tai muuten asiansa tunteva ihminen? Tiedänkö, mihin hänen osaamisensa ja tietonsa kyseisestä asiasta perustaa? Ja tärkein: kannattaako minun uskoa kyseenalaistamatta kaikki, mitä hän kertoo? ______________________________________________ Aihe on viimeaikoina mietityttänyt minua sen verran, että päädyin kirjoittamaan siitä blogiini postauksen otsikolla: Rokote, korona tai ravinto, usko sokeasti sosiaalisen median asiantuntijoita. Linkkaa biosta blogiin ➡️@herkkamies ______________________________________________ Todellisiakin asiantuntijoita on olemassa. He ovat myös siitä hyviä, että he joutuvat jo ammattinsa puolesta olemaan tarkkoja lähteiden kanssa ja siksi auttavat sinua välttämään väärää tietoa. Tarkkasilmäinen voi huomata kuvasta hyllyllä olevat kirjat, jotka ovat @puhumuru käsialaa. Hän on oikeasti seksuaaliterapeutti ja tietää, mistä puhuu. Ja mainittakoon tässä nyt muina esimerkkeinä @laakari.anni ja @tunteellaemiliakujala , jotka ovat paitsi alojensa asiantuntijoita, ovat tehneet oivaa sisältöä asian tiimoilta. ______________________________________________ #asiantuntija #luottamus #rokote #korona #blogi #herkkämies #medialukutaito

A post shared by Samuel Jyrinki (@herkkamies) onVoi olla, että Yrjövuorella on kaikesta huolimatta paljon osaamista, eikä hänen toimintansa uhkaa kenenkään hyvinvointia. Toivottavasti. Mutta entäpä ne kaikki somevaikuttajat, jotka ovat onnistuneet Yrjövuoren tavoin brändäämään itsensä ja jakavat painavia neuvoja ravitsemuksesta, liikunnasta ja muista hyvinvointiin vaikuttavista asioista vaillinaisin tiedoin ja mututuntumalla? Mielestäni ollaan jo aika vaarallisilla vesillä.

Pahimmillaan tämä johtaa siihen, mitä on jo usein nähtykin. Tieto leviää somessa kulovalkean tavoin ja saa aikaiseksi ryhmittymiä, jotka uskovat asiaansa, kuin pukki sarviin. On rokotevastaisuutta, toinen toistaan oudompia dieettejä tai kaiken näköisiä juomia ja litkuja tai outoja sairaudenhoitometodeja. Näin jotain mainitakseni. Ja jokaisen ilmiön kohdalla häärää aina myös joukko ”asiantuntijoita”. Sellaisiakin, jotka tietävät huomattavasti Terveyden ja hyvinvoinnilaitosta tai maailman terveysjärjestöä paremmin.

En tiedä onko näille asiantuntijoille tehtävissä mitään edes tutkivan journalismin keinoin, mutta yhden asian voimme ainakin itse tehdä: opetella medialukutaitoa ja lähdekriittisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *