Sosiaalinen hyvinvointi, Sukupuoli ja seksuaalisuus

”Vi*** tran**homo, sä niin kuolet!” — Kaikille Suomi ei ole maailman turvallisin maa

”Vitun tran**homo, sä niin kuolet! Hakkaan sut hengiltä!”

Sanat uppoavat sisuksiini ahdistavana möykkynä. Purskahdan itkuun, vaikka en edes ole sanojen kohteena. Minä vain kuuntelen, mitä eräs nuori on joutunut kokemaan.

Ahdistusta ja paniikkia. Kuoleman ja väkivallan pelkoa. Joka aamuinen kysymys, että miksi tänäänkin haluaisi lähteä kouluun kiusattavaksi ja pilkattavaksi. Tai yleensä edes nousta ylös sängystä olemaan vääränlainen.

Vaikka hän ei ole satuttanut ketään. Ei tuominnut, eikä halventanut. Ei tehnyt mitään väärää. Hänet on tuomittu rangaistukseen, koska hän on oma itsensä.

Jos hän pukeutuu ja laittautuu, niin kuin haluaa. Jos hän on niiden ihmisten kanssa, keiden kanssa haluaa olla. Jos hän ilmaisee itseään, niin kuin haluaa. Se saa ihmiset hyökkäämään hänen kimppuunsa. Haukkumaan, uhkailemaan ja osoittelemaan. Huutelemaan koulun käytävillä. Juoruamaan, mustamaalaamaan ja syrjimään. Osoittamaan kaikin mahdollisin keinoin, että tuollaisena et kelpaa. Olet vääränlainen. Olet arvoton.

Tämä kaikki vain sen vuoksi, ettei ole niin kuin muut. On liian erilainen. Ei sopeudu ja taivu sen ympäristön normeihin, missä pakon sanelemana joutuu elämään. Syyttömänä siihen, millaiseksi on syntynyt ja kasvanut. Syyttömänä siihen, miten tuntee, kokee ja näkee maailman.Jotkut kysyvät, miksi minun pitää kirjoittaa seksuaalisuudesta ja sukupuolinormeista? Jotkut pitävät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puhumista ja esimerkiksi Pride- tapahtumia ahdistavana toitotuksena, joka on mennyt yli. ”Olkoon millainen on, kunhan sitä ei tuo tuolla tavalla esille.” Nuo sanat kuulee usein.

Mutta onko se niin? Onko suvaitsevaisuuspuheessa menty yli? Onko asian esille tuominen tarpeetonta? Onko jo niin, että ihminen saa olla oma itsensä kaikessa rauhassa?

Jos asiaa kysyisi tuolta nuorelta, joka kuuntelee näitä huuteluja ja elää väkivallan pelossa, mitä luulet hänen vastaavan? Tuskin hän kokee saavansa olla rauhassa oma itsensä. Eikä hän ole ainoa. Näitä nuoria on tuhansia. Yksi tunnetuimpia esimerkkejä on varmasti Tuure Boelius, joka kertoi vastikää kanavallaan siitä, kuinka hän pelkää julkisia paikkoja väkivallan uhan ja tappouhkauksien vuoksi.

Asian todellisuuden osoittaa myös tutkimukset ja kyselyt. Yhä edelleen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat ihmiset joutuvat huomattavasti muuta väestöä todennäköisemmin kohtaamaan kiusaamista ja väkivaltaa. He myös kärsivät muita useammin mielenterveyden häiriöistä ja yrittävät todennäköisemmin itsemurhaa.

Miksi minä siis puhun? Miksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta yleensä puhutaan?

Minä kysyn, että eikö näiden ihmisten hyvinvointi ole riittävä syy?

Minun mielestäni on.

Mitä tämä kuva sinussa herättää? Pysähdy ja mieti, miksi? Mistä tunne tulee?

Väärä tieto, ennakkoluulot ja pelot, sekä perintönä saadut haitalliset asenteet ohjaavat vieläkin monen ihmisen käyttäytymistä. Ja yleensä ne ohjaavat hyökkäämään tai hylkäämään.

Tästä minulla on seksuaalivähemmistöön kuuluvana ihmisenä myös omakohtaista kokemusta. Kun itse kerroin kuuluvani seksuaalivähemmistöön, monelle pelkkä tieto siitä oli liikaa. Yhtäkkiä en ollut enää sama ihminen, jota voi kohdata tavalliseen tapaan. Osa alkoi välttelemään ja jotkut hyökkäsivät.

En voi kieltää, etteikö tuo olisi välillä satuttanut. Siksi tämä nuoren tarina koskettaa minua vielä enemmän. Tiedän, millaista tuskaa hän voi kokea. Tiedän, miten ympäristön kielteiset asenteet satuttavat.

Mutta minä tiedän myös, miten tärkeää ja merkityksellistä on, kun joku asettuu samalle puolelle. Asettuu puolustamaan, sekä osoittaa ymmärrystä ja hyväksyntää. Kertoo sanoin ja teoin, että sinä olet hyvä tuollaisena. Minä olen sinun puolellasi.

Siksi minä haluan asettua hänen puolelleen. Niiden kaikkien puolelle, joita kiusataan ja syrjitään haitallisten ja ahtaiden sukupuoli- ja seksuaalinormien vuoksi. Haluan osoittaa, ettei heidän tarvitse muuttua, vaan asenteiden. On aina väärin syrjiä ja kiusata, mutta ei ole väärin olla ihminen, joka ei mahdu ahtaaseen normaaliin.

Siksi minä puhun kokemuksistani, jaan tietoa ja heittäydyn tulevaisuudessakin alueelle, joka herättää pohtimaan asenteitamme. Sillä se on tähänkin asiaan parasta lääkettä.

View this post on Instagram

"Vi*** transuhomo, sä niin kuolet!" Sanat uppoavat sisuksiini ahdistavana möykkynä. Purskahdan itkuun, vaikka en edes ole sanojen kohteena. Minä vain kuuntelen, mitä eräs nuori on joutunut kokemaan. _______________________________________________ Miten Suomessa, maailman turvallisimmassa maassa, joku joutuu elämään väkivallan ja kuoleman pelossa vain siksi, ettei mahdu toisten määrittelemään ahtaaseen normiin? Tai siksi, että kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön? Se on niin totaalisen väärin ja sen on muututtava. _______________________________________________ Moni on kysynyt minulta, että miksi minä puhun seksuaalisuudesta ja sukupuolinormista? Minä kysyn, eikö näiden ihmisten hyvinvointi ole riittävän hyvä syy? Minun mielestäni se on. Siksi taas kirjoitin ja kuvasin. Tämä asia tarvitsee puhetta ja huomiota niin kauan, että muutos tapahtuu. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään siksi, että on oma itsensä! _______________________________________________ "Minä haluan asettua hänen puolelleen. Niiden kaikkien puolelle, joita kiusataan ja syrjitään haitallisten ja ahtaiden sukupuoli- ja seksuaalinormien vuoksi. Haluan osoittaa, ettei heidän tarvitse muuttua, vaan asenteiden. On aina väärin syrjiä ja kiusata, mutta ei ole väärin olla ihminen, joka ei mahdu ahtaaseen normaaliin." _______________________________________________ Ajattelin julkaista aiheesta kirjoittamani tekstin blogiini vasta myöhemmin, mutta @tuureboelius ulostulo samasta asiasta sai minut tekemään tämän nyt. Linkki biossa. _______________________________________________ #seksuaalisuus #väkivalta #syrjintä #pride #tasaarvo #yhdenvertaisuus #asenteet #blogi #herkkämies

A post shared by Samuel Jyrinki (@herkkamies) on

Lue myös:

Yle: Joka neljäs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva yläkoululainen kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa

Terve.fi: Joka kolmas seksuaalivähemmistön edustaja kokee syrjintää työpaikalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *