herkkamies, Sukupuoli ja seksuaalisuus

Runoilijapoika vai lätkäjätkä?

Runoilijapoika vai lätkäjätkä? Vai ehkä molempia? Mutta voiko nuo kaksi asiaa yhdistää?

Kävin jokin aika sitten keskustelun miehen kanssa, joka pysähtyi ihmettelemään asiaa ääneen. ”Sä siis olet onnistunut yhdistämään herkät runot ja intohimon jalkapalloon?” Niin tosiaan olen, enkä minä pidä sitä ristiriitaisena. Yhdessä hetkessä minä voin olla intohimoissani kentällä huutava jalkapalloilija tai kaukalossa rähisevä hikinen kiekkoilija, ja toisessa hetkessä istun hauraana sohvan nurkassa ja kirjoitan runoa itkien silmämeikit poskilleni. Sellainen mies minä olen.


Olen törmännyt tämän asian ihmettelyyn itse asiassa useasti viimeisen vuoden aikana. On jäänyt olo, että miehisyyttä on vaikea nähdä kovin moniulotteisena asiana. Miehen pitää olla joko tai. Ei sekä että. On joko neiti tai tosimies, nörtti tai macho, herkkä tai vahva, hintti tai hetero. Selkeät lokerot, joille on helppo asettaa kriteerit. Siihen ajattelen liittyvän myös sen, miksi minut kaukalossa nähnyt voi yllättyä lukiessaan blogitekstiäni, tai vain blogiani lukenut nähdessään minut kaukalossa. Herkkä mies ei tuo mieleen jääkiekkoilijaa, eikä jääkiekkoilija herkkää miestä.


Ihminen on taipuvainen lokeroimaan toisiaan, mutta ajattelen taustalla olevan myös ahtaita sukupuolinormeja, joiden perusteella haluamme arvioida miehuutta. Voisin kuitenkin väittää, ettei monikaan mies ole niin yksiulotteinen, kuin miten tapaamme helposti ajatella. Moni mies ei myöskään varmasti halua tulla leimatuksi johonkin lokeroon vain sen vuoksi, mitä harrastaa tai mistä on kiinnostunut. Toisin sanoen, miehuutta ei tulisi arvioida ja määrittää niin kapeasti, kuin me nykyisin usein teemme.

Onneksemme miehuutta uskalletaan nykyisin tarkastella laajemmin ja esiin nousee yhä enemmän esimerkkejä, jotka näyttävät rohkeasti miehuuden moniulotteisuutta ja rikkautta. Viime aikoina mieltäni on lämmittänyt muun muassa Konsta Hietanen, jonka monipuolisuus jalkapalloilijana, näyttelijänä, herkkänä musiikin tulkitsijana ja perheen isänä on juuri sellaista vapaasti toteutuvaa miehuutta, jossa turhat normit ja lokerot murtuvat.

View this post on Instagram

Runoilijapoika vai lätkäjätkä? Vai ehkä molempia? Mutta voiko nuo kaksi asiaa yhdistää? Kävin jokin aika sitten keskustelun miehen kanssa, joka pysähtyi ihmettelemään asiaa ääneen. "Sä siis olet onnistunut yhdistämään herkät runot ja intohimon jalkapalloon?" Niin tosiaan olen, enkä minä pidä sitä ristiriitaisena. Yhdessä hetkessä minä voin olla intohimoissani kentällä huutava jalkapalloilija tai kaukalossa rähisevä hikinen kiekkoilija, ja toisessa hetkessä istun hauraana sohvan nurkassa ja kirjoitan runoa itkien silmämeikit poskilleni. Sellainen mies minä olen. Olen törmännyt tämän asian ihmettelyyn itse asiassa useasti viimeisen vuoden aikana. On jäänyt olo, että miehisyyttä on vaikea nähdä kovin moniulotteisena asiana. Miehen pitää olla joko tai. Ei sekä että. On joko neiti tai tosimies, nörtti tai macho, herkkä tai vahva, hintti tai hetero. Selkeät lokerot, joille on helppo asettaa kriteerit. Siihen ajattelen liittyvän myös sen, miksi minut kaukalossa nähnyt voi yllättyä lukiessaan blogitekstiäni, tai vain blogiani lukenut nähdessään minut kaukalossa. Herkkä mies ei tuo mieleen jääkiekkoilijaa, eikä jääkiekkoilija herkkää miestä. Ihminen on taipuvainen lokeroimaan toisiaan, mutta ajattelen taustalla olevan myös ahtaita sukupuolinormeja, joiden perusteella haluamme arvioida miehuutta. Voisin kuitenkin väittää, ettei monikaan mies ole niin yksiulotteinen, kuin miten tapaamme helposti ajatella. Moni mies ei myöskään varmasti halua tulla leimatuksi johonkin lokeroon vain sen vuoksi, mitä harrastaa tai mistä on kiinnostunut. Toisin sanoen, miehuutta ei tulisi arvioida ja määrittää niin kapeasti, kuin me nykyisin usein teemme. Onneksemme miehuutta uskalletaan nykyisin tarkastella laajemmin ja esiin nousee yhä enemmän esimerkkejä, jotka näyttävät rohkeasti miehuuden moniulotteisuutta ja rikkautta. Viime aikoina mieltäni on lämmittänyt muun muassa @konstahietanen , jonka monipuolisuus jalkapalloilijana, näyttelijänä, herkkänä musiikin tulkitsijana ja perheen isänä on juuri sellaista vapaasti toteutuvaa miehuutta, jossa turhat normit ja lokerot murtuvat.🤎 #miesnormi #sukupuoli #mies #jääkiekko #jalkapallo #runot #herkkämies #blogi

A post shared by Samuel Jyrinki (@herkkamies) on

Lue myös:

Jokainen mies on oikeanlainen mies

Milloin mies saa olla herkkä ja tunteileva?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *