Sosiaalinen hyvinvointi, Sukupuoli ja seksuaalisuus

Haitalliset asenteemme ovat tappavia

Peräti 40% lukioikäisistä seksuaalivähemmistöön kuuluvista nuorista oli pohtinut itsemurhaa kuluvan vuoden aikana ja 25% yrittänyt sitä. Tämä oli tulos kattavasta yhdysvaltalaistutkimuksesta vuonna 2018. Eikä Suomi ole poikkeus, sillä täällä tehdyt tutkimukset ja kyselyt osoittavat samankaltaisia tuloksia. Sukupuoli-ja seksuaalivähemmistöjen itsetuhoisuus on järkyttävän yleistä.

Mistä tämä sitten johtuu? Siihen on varmasti useita syitä, mutta yksi keskeisistä on vähemmistöstressi, joka aiheutuu yhteiskunnan ja lähiympäristön ahtaista normeista, negatiivisista ja syrjivista asenteista, sekä teoista. Sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluva ihminen kokee syrjintää ja väkivaltaa huomattavan usein, eikä ole edelleenkään yhteiskunnassa juridisesti täysin yhdenvertaisessa asemassa.

Yhteiskunnan hyväksyvämmän ilmapiirin vaikutuksista on myös todisteita. Niissä maissa, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitto sallittiin, väheni myös homojen itsemurhat. Olet tasa-arvoisesta avioliittolaista mitä mieltä tahansa, toivon sinun ajattelevan tämän viestin isompaa kuvaa. Me voimme vaikuttaa yhteiskunnan ja lähiympäristömme normeihin, tapoihin ja asenteisiin, ja se voi pelastaa ihmishenkiä. Mitä jos tuo ihminen on sinun lähimmäisesi? Lapsesi, puolisosi, siskosi tai veljesi?

Jokainen ihminen ansaitsee sellaisen ympäristön elää, jossa hänen olemassaoloaan kunnioitetaan ja pidetään yhdenvertaisena. Jokainen ihminen ansaitsee ympäristön, jossa hänen elämällään on väliä ja sitä arvostetaan. Se ei ole mielipidekysymys tai uskon asia.

En siis pyydä sinua kertomaan, mitä uskosi kautta ajattelet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä, tai mitä mieltä olet heistä. Pyydän sinua pohtimaan, miten uskosi tai mielipiteesi vaikuttavat siihen, kuinka kohtelet näitä ihmisiä? Voiko se satuttaa heitä? Kertooko se heille, että he ovat hyväksyttyjä ja tärkeitä sellaisenaan? Vai jotain, mikä voi saada heidät tuntemaan itsensä vääränlaisiksi, epänormaaleiksi tai sairaiksi. Ihmisiksi, joita ei pitäisi olla tai näkyä. Ihmisiksi, jotka eivät ansaitse samaa. Saako se heidät pelkäämään sinua tai ahdistumaan läsnäolostasi?

Enkä minä kysy tätä syyttääkseni tai sysätäkseni kaikkea vastuuta päällesi. Tosi asia on kuitenkin se, että haitalliset asenteet tappavat ihmisiä ja meidän vastuulla on saada siihen muutos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *