Ihmissuhteet, Sosiaalinen hyvinvointi

Miksi niin moni kärsii kosketuksen puutteesta?

Käsi kulkee pitkin vapisevaa kehoani. Päälaelta kaulalle. Olkapään yli. Käsivartta ja kylkeä pitkin kohti jalkojani, jotka ahdistus on vetänyt tiukasti koukkuun vatsaani vasten. Sitten käsi palaa takaisin. Pakaroiden yli ja selkää pitkin kohti jännittyneitä hartioitani.  Kierros. Toinen. Kosketus kulkee kehoni läpi ja piirtää ääriviivojani. Kierros kierrokselta sen viesti painuu syvemmälle kehooni ja mieleeni. Olen tässä. Kaikki on hyvin. Minä olen hyvä näin.

Ja mitä tunnen, kuinka vapina lakkaa. Kuinka hartiani rentoutuvat ja jalkani vapautuvat levollisuuteen. Tunnen, kuinka mieleni rauhoittuu ja kevenee. Hengitän syvemmin ja levollisemmin. Hengitän. Hengitän. Kuin puhaltaen ulos mieltäni ja kehoani musertavan ahdistuksen.

Kosketus. Sen merkitystä mielenterveydelle en olisi varmasti koskaan ymmärtänyt niin perusteellisesti, ellen olisi itse kokenut tuota yllä kuvaamaani hetkeä. Minut on kosketettu usean kerran ehjäksi sellaisesta tilasta, jossa häpeä ja ahdistus on rutistanut minut rikki.

Kosketuksella on valtava voima. Jo pienenä lapsena sen olemassa oleminen tai puuttuminen vaikuttaa kehitykseemme valtavasti. Eikä kosketuksen merkitys häviä missään iässä. Iästä riippumatta se hoivaa, rakastaa, korjaa ja tuottaa nautintoa sekä hyvinvointia.

Eilen nautin taas siitä, kun vaimoni kosketteli päätäni laittaessa hiuksiani. Tuli levollinen ja hyvä olo. Ajattelin, että onneksi olemme oppineet puhumaan asiasta ja olen sen myötä oppinut myös ilmaisemaan tarpeeni tulla kosketetuksi. Sitten ajattelin, kuinkahan moni ihminen kärsii kosketuksen puutteesta joko siksi, ettei uskalla sitä pyytää tai siksi, ettei ole ketään, joka koskisi?

Kyselin Instagramissani teiltä seuraajilta, että kuinka moni kärsii kosketuksen puutteesta. Yli 60% kertoi kärsivänsä. Monet laittoivat viestiä, kuinka pahimmillaan kosketuksen puute on ollut suorastaan kivuliasta. Sitä se todella voi olla, sen osoittaa myös tutkimukset. Kosketuksen puutteen on todettu lisäävän muun muassa masennusta, ahdistusta, aggressiivisuutta ja riippuvuuksia nautintoa tuottaviin aineisiin.

Miksi silti niin moni elää kosketuksen puutteessa? Eikö meille kaikille löytyisi ihminen, joka koskisi pyyteettömästi ja turvallisesti sekä ilman vaatimuksia? Onko kosketusta vaan niin vaikea pyytää, vai emmekö me vain ymmärrä koskea?

Tarve tulla kosketetuksi on luonnollista ja normaalia, eikä sitä tarvitse peittää tai hävetä. Itse asiassa meidän pitäisi puhua kosketuksesta ja koskettaa paljon nykyistä enemmän. Pyytäkää koskettamaan ja pyytäkää lupa koskettaa, sillä käsissämme on valtava hyvinvoinnin lähde.

https://www.instagram.com/p/CGLCsZZhuQu/?utm_source=ig_web_copy_link

Lue myös:

Kosketuksen merkityksestä — Väestöliitto

Miehen seksuaalisuus on muutakin kuin yhdyntä: ”Yhtälailla mies tarvitsee kosketusta ja hellimistä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *