herkkamies

Sillä, miten puhumme naisista, on väliä!

Naisviha. Tuo sana pysäytti minut vähän aikaa sitten, kun luin Ylen tekemän jutun naisvihan vaikutuksista Suomessa. Vaikka tuo sana kuulostaa karulta ja voimakkaalta, se osuu kuitenkin kipeästi sen asennemaailman ytimeen, mitä itsekin olen miesten maailmassa havainnut. Naisia tai ylipäätään naisellisuutta vähättelevää, ylenkatsovaa ja ennakkoluuloista käyttäytymistä ilmenee aivan liian usein. Ei ole kauaa, kun poistuin harrastukseen liittyvästä whatsapp-ryhmästä, jossa naisten huorittelu tuntui olevan täysin ok. Jälkikäteen harmittaa, etten puuttunut asiaan, ennen kuin poistuin.

Luulen, että moni mies ei edes huomaa, kuinka syvällä miehisessä kulttuurissa tällainen naisiin kohdistuva asenne asustaa. Kuinka huomaamatta ja helposti sallitaan ne sanat ja teot, jotka halventavat naista ja kertovat sen olevan heikompi sukupuoli. On vain normaalia, että naisministerin osaamattomuus on kiinni hänen sukupuolestaan tai jos miestä halutaan pilkata, häntä kutsutaan naisiin viittaavilla nimityksillä. Nainen on heikompi ja arvoltaan vähäisempi. Sitä tällainen asenne ja käyttäytyminen viestii, halusi mies sitä tai ei.

Vaikka Suomessa on tasa-arvon suhteen moni asia hyvin, on paljon vielä tehtävää. Yksi iso asia on naisiin kohdistuva väkivalta, jota voisi sanoa naisvihan äärimmäisimmäksi muodoksi. On uskomatonta, että tällaisessa hyvinvointivaltiossa niin moni nainen edelleen joutuu miehen tekemän väkivallan kohteeksi. Toisaalta, kun peilaa sitä tuohon naisiin kohdistuvaan asenneilmapiiriin, ehkä se ei sittenkään ole niin ihmeellistä.

Poikien kasvatusta värittää helposti väkivaltamyönteiset roolimallit, kuten NHL kaukaloiden tappelijat tai videopelien sankarit, kun taas sieltä puuttuvat usein tunnetaitoja lisäävät roolimallit. Siihen kun lisätään ilmapiiri etuoikeutetusta sukupuolesta, jolle vallan käyttö on sallittua, voi lopputulos olla todella huono.

Eikä tätä ongelmaa todella voi vähätellä, ei näillä väkivallan määrillä.

Sillä, miten puhumme naisista, on väliä. Sillä pienimmälläkin viestillä tasa-arvon suuntaan on väliä. Sillä mitä sanomme tai jätämme sanomatta. Sillä, mitä sisältöä jaamme tai emme jaa somessa. Ja erityisesti sillä, olemmeko me miehet valmiita nöyränä oppimaan uutta, naisia kunnioittavampaa kulttuuria.

Lue myös:

Huuto tyttäreni puolesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *