Ihmissuhteet, Sosiaalinen hyvinvointi

Kiinnostu, kysy, kuuntele ja kunnioita

Me ja ne. Oikeat ja väärät.

Miksi me ihmiset niin usein asetumme vastakkain ja sorrumme kärjistyneeseen keskusteluun, joka vie meitä yhä kauemmaksi toisistamme? Miksi hyväkin tarkoitus ja yhdenvertaisuuteen pyrkivä ajatus muuttuu helposti hyökkäykseksi, jossa joku toinen asetetaan täysin arvottomaksi ja väärin ajattelevaksi. Tai ainakin joku kokee sen niin, ja puolustautuu hyökkäämällä vastaan. Pian syntyy kaksi kuoroa, jotka pyrkivät laulamaan toisensa kumoon. Ajatukset muuttuvat mustavalkoisiksi ja armottomiksi. Oppiminen loppuu, eikä ketään lopulta ymmärretä oikein.

Tämän asian ääreen olen pysähtynyt usein erityisesti sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja seuratessani ja niihin osallistuessani. Ja näin vaikuttajana olen pohtinut paljon sitä, että miten tämän voisi välttää. Miten puhua asioista siltaa rakentavasti sen sijaan, että toimii itse kuilua repivänä voimana? Miten reagoida oman maailmankatsomuksen ja ajatusten vastaisiin puheisiin siten, ettei itsestä tule hyökkääjä?

Syyllistäminen, tuomitseminen tai vaientaminen harvoin tuottaa hyvää lopputulosta. Siksi siinäkin tilanteessa, kun itsessä herää voimakas tunne ja tarve puolustautua tai valaista toisia ihmisiä omasta kirkkaammasta ajatuksesta, pitäisi ensin pysähtyä ja vetää happea. Sitten pohtia rauhassa, mitä omalla puheenvuorollaan tavoittelee ja miten se kannattaisi tehdä.

Kiinnostu, kysy, kuuntele ja kunnioita. Jos ihmisten kohtaamisessa ja keskustelussa toteutuisi aina nämä neljä asiaa, luultavasti oppisimme paljon uutta, ymmärtäisimme enemmän erilaisuutta ja välttäisimme monet konfliktit. Luultavasti näkisimme sen kuilun toisella puolella huutelevan ihmisen ja hänen mielipiteensä ihan eri tavoin.

Niin kauan kun kuvittelen itse olevani aina enemmän oikeassa ja ylemmässä ymmärryksessä, olen luultavasti sokea omalle tietämättömyydelleni ja haitallisille asenteilleni. Siitä lähtökohdasta on vaikea tavoittaa rakentavaa keskustelua kenenkään kanssa.

Jos tavoittee yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, jos haluaa tulla oman asiansa kanssa kuulluksi ja kunnioitetuksi, ei voi asettua keskustelussa kenenkään yläpuolelle.

(2) Kommentit

  1. Nämä on kyllä hyviä tekstejä, jotka pistävät varmasti monet lukijat ajattelemaan. Terveisiä täältä Haapajärveltä, muutin tänne viime kesänä vietettyäni Järvenpäässä 20-vuotta. Se on hyvä paikka asua. 🙂

    1. admin says:

      Hieno kuulla, kiitos😊 ja kiitos terveisistä! Täällä ollaan kyl viihdytty🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *