Sosiaalinen hyvinvointi, Sukupuoli ja seksuaalisuus, Uskonto

Ole niin turvallinen, ettei kenenkään tarvitse kokea seurassasi pelkoa ja häpeää siitä, mitä on!

Miksi minulle on tärkeää kertoa tarinaani? Miksi minulle on tärkeää tuoda näkyväksi ahtaita sukupuolinormeja ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen moninpaikoin tukalaa asemaa. Tässä kuvassa on siihen yksi suuri syy. Lapsi.

Lapsi ei päätä mihin ja millaiseksi syntyy. Lapsi ei valitse vanhempiaan, eikä ympärillä olevia asenteita. Minä sen sijaan vanhempana voin valita moniakin asioita. Voin valita tehdä töitä asenteideni ja uskomuksieni kanssa. Voin valita miten puhun ihmisistä ja erilaisuudesta lapseni kuullen ja hänen kanssaan. Voin vaikuttaa siihen, millainen ilmapiiri ympärilleni rakentuu ja jopa siihen, mihin suuntaan tätä yhteiskuntaa haluan olla viemässä.

Näin vanhempana minulla kaksi tärkeää ja vastuullista tehtävää tämän asian tiimoilta. Ensinnäkin olla lapselle niin turvallinen vanhempi, ettei hänen tarvitse ikinä kantaa sisällään pelkoa ja häpeää siitä, mitä hän on. Toiseksi, opettaa lapselle jo varhain, miten hän voi olla niin turvallinen ihminen, ettei kenenkään tarvitse kantaa pelkoa ja häpeää sisällään hänen vuokseen.

Vaikka lapseni sulahtaisi kaikkiin normeihin, eikä kuuluisi mihinkään vähemmistöön, elämässä hän taatusti tulee kohtaamaan ihmisiä, joilla tilanne on toinen.

Me voimme ja meillä on velvollisuus luoda kaikille turvallista tilaa elää. Se onnistuu, kun haluamme erilaisuuden äärellä mieluummin oppia, kuin torjua. Kun haluamme arvostaa ja kunnioittaa jokaista, vaikka emme aina  ymmärtäisikään.

Tähän loppuun haluan laittaa vielä kirjoittamani runon. Ehkä se on minulta lapselleni, ehkä rukous jonkun toisen puolesta.

Tule lapseni, tule vaan.
Anna kasvosi näkyä.
Tule syliin ja yhdessä tutkitaan.
Pyyhitään sydämeltä pölyä.

Ai sinä näet maailman niin.
Minä kasvoin silloin, kun kaiken piti olla toisinpäin.
En halunnut saada sua kyyneliin.
Anna anteeksi, haluan oppia,
onko hyvä näin?

Olen tässä, anna kätesi.
Mennään yhdessä, jos pelottaa.
On arvokasta kaikki tuo värisi.
Sitä Luojasi rakkaudella sekoittaa.

Mene lapseni, mene vaan.
Älä itseäs koskaan häpeä.
Kun on tarve, tule, niin halataan.
Minä rakastan ja olen ylpeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *