Ihmissuhteet, Sosiaalinen hyvinvointi, Sukupuoli ja seksuaalisuus, Uskonto

Maailma ei parane toisia haukkumalla!

Paskakasat, idiootit. Muun muassa tällaisiin nimityksiin olen törmännyt vaikuttajien puhuessa toisista ihmisistä, jotka ovat heidän näkökulmastaan fobisia jotakin ihmisryhmää kohtaan. Muutenkin puhe on ollut epäkunnioittavaa, hyökkäävää ja jopa syrjimään kehoittavaa.

Olen jäänyt pohtimaan, että miten kenenkään ihmisen haukkuminen paskakasaksi rakentaa parempaa yhteiskuntaa, vähentää syrjintää ja lisää ymmärrystä? Ihmetystä herättää myös, että jos vaikuttaja itse ajaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, on tarkka kielestä ja termeistä, sekä yrittää lisätä ymmärrystä, mutta siitä huolimatta toimii näin. Eikö tällainen käyttäytyminen vaan kaiva isompaa kuilua näiden eri ihmisryhmien välille?

On selvä, ettei vaikkapa rasistista tai homo- ja transfobista puhetta tule hyväksyä, kuten ei myöskään yleensä ihmistä ja hänen arvoaan loukkaavaa puhetta, oli sitten kysymys vakaumuksesta, mielipiteistä tai mistä hyvänsä. Ylipäätään on fiksua puuttua kaikkeen ennakkoluuloiseen ja väärää tietoa sisältävään puheeseen, antaa oikeaa tietoa ja haastaa tarkastelemaan asenteita.

On siis tärkeää, että on vaikuttajia, jotka nostavat epäkohtia esille, vaativat muutosta ja ajavat eri ihmisryhmien oikeuksia. Tuossa tehtävässä täytyisi kuitenkin muistaa, ettei itse ala asettumaan kenenkään yläpuolelle ja olemaan armoton tuomari, jolla on oikeus lynkata ymmärtämättömät ja toisinajattelijat. Siitäkin huolimatta, että on voinut joutua tuomittavan käytöksen kohteeksi, ei siihen kannata itse ryhtyä.

Tottakai virheitä sattuu meille jokaiselle. Kaikki me myös olemme jossain asioissa tietämättömiä ja ymmärtämättömiä ja toimimme ennakkoluuloisesti. Keskustelun polarisoituminen ei kuitenkaan koskaan rakenna mitään hyvää, joten sitä ei kannata myöskään ruokkia. Isommin huutamisen ja paremmuuden osoittamisen sijaan on parempi pyrkiä nöyrään dialogiin, jossa tieto ja ymmärrys lisääntyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *