Ihmissuhteet, Sosiaalinen hyvinvointi, Sukupuoli ja seksuaalisuus

Seksuaalinen häirintä ei ole vain pelastusalan ongelma — Ehdotan pakollista seksuaalikasvatusta jokaiselle työyhteisölle!

Pelastuslaitoksen ja ensihoidon työntekijät ympäri Suomen kertovat, että alaa vaivaa työkulttuuri, jossa seksuaalinen häirintä on arkipäivää ja naisia väheksytään jatkuvasti.

Surettaa ja suututtaa.

Taas yksi ammattiala, josta nousee esille sama ongelma. Eikä taatusti ole viimeinen. Miten olisi, jos liki 40% naisista oli kokenut viimeisen kahden vuoden aikana seksuaalista häirintää 2017 tasa-arvobarometrin mukaan, ja noin 50000 naista joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi vuosittain. Silti jokaisen alan pitää tehdä oma kampanja ja käydä taistelu, jotta johdon tasolla asti ymmärretään ongelman vakavuus ja puututaan siihen. Tai toivottavasti puututaan, eikä vain puhuta ja olla yllättyneitä, että miten meillä voi tällaista olla.

Tässä vaiheessa luulisi jokaisella alalla jo olevan tiedossa seksuaalisen häirinnän ja sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvän syrjinnän yleisyys. Ja yhtälailla jokaisen miehen pitäisi alkaa pikku hiljaa ymmärtää, miten myrkyllistä kulttuuria miehiseen maailmaan on pesinyt. Näitä asioita on enää turha kiistää, vähätellä tai ohittaa. On katsottava peiliin, puututtava ja keksittävä keinoja korjata tilanne.

On hyvä, että työpaikoille luodaan käytäntöjä, miten häirintätilanteissa toimitaan, ja lisätään keinoja puuttumiseen, niin kuin pelastusalalla nyt aiotaan. Yhtä tärkeää olisi kuitenkin myös se, että tuo haitallinen ja suorastaan väkivaltainen kulttuuri saataisiin muuttumaan. Eikä siihen yksinkertaisesti riitä yksi luottohenkilö työpaikalle, vaan se tarvii isompia liikkeitä tiedon, ymmärryksen ja työkalujen lisäämiseksi.

Oma ehdotukseni on, että jokaiselle työpaikalle järjestettäisiin pakollista seksuaalikasvatusta, sillä sille on ilmiselvästi iso tarve, eikä sitä monikaan ole tainnut koskaan saada. Isoimmat teemat voisivat olla rajat ja suostumus, sekä sukupuolinormit ja seksuaalinen suuntautuminen. Lopuksi tentti, joka täytyy läpäistä.

Linkkejä

Ahdistelua asemalla

Seksuaalikasvatus seksuaaliväkivallan ehkäisyssä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *