Ihmissuhteet, Perhe, Sosiaalinen hyvinvointi, Vanhemmuus

Epäterveestä ihmissuhteesta kannattaa päästää irti, vaikka kyseessä olisi oma vanhempi

Pitääkö omien vanhempien tai sisarusten kanssa olla väkisin tekemisissä, vaikka suhde olisi myrkyllinen?

Luin Helsingin Sanomista hyvän jutun hankalista perhesuhteista ja niiden rajaamisesta. Välien totaalinen katkaiseminen esimerkiksi omiin vanhempiin voi kuulostaa brutaalilta ja väärältä, mutta joskus se todellakin on tarpeen. Kenenkään ei tarvitse sietää huonoa, väkivaltaista tai alistavaa käytöstä edes omilta vanhemmiltaan.

Vaikka perhesiteisiin liittyy aina tiettyä erityisyyttä ja jopa myyttiseksi kasvanutta vaadetta pitää yhtä, on niitä tietyissä tilanteissa osattava myös kyseenalaistaa. Väkivalta ja päihteet ovat usein esille nousevia syitä katkaista välit, mutta aina tilanne ei ole niin selkeä.

Esimerkiksi hengellinen painostaminen, kunnioituksen puute ja rajojen ylikäveleminen saattavat olla todella vahingollisia, mutta reagoiminen itseä suojelevasti hankalaa. Siitä huolimatta, että keskustelut ja rajan vedot eivät tuota tulosta, yhteydenpito aiheuttaa ahdistusta ja ajatuskin tapaamisesta pelkoa, saatamme kokea velvollisuutta pitää kiinni suhteesta ja vähättelemme kokemustamme. On helppo pelätä yksin jäämistä, elätellä yhä uudelleen toiveita suhteen muuttumisesta, tai syyttää tilanteesta itseään. Emme osaa tai uskalla päästää irti, vaikka se olisi parhaaksemme.

Ihmissuhteesta, varsinkin perhesiteisestä,  luopuminen on usein surullista ja raskasta, mutta myös vapauttavaa. On helpompi löytää terveitä ihmissuhteita, kun oppii tunnistamaan epäterveet ja luopumaan niistä. Tai ainakin asettamaan sopivan etäälle.

Terveissä ihmissuhteissa ei ole läsnä muutoksen vaadetta, ehdollista hyväksymistä, konfliktin pelkoa tai yksipuolisuutta, sen enempää kuin väkivaltaakaan. Terveissä ihmissuhteissa mahdollinen konflikti ratkeaa molemman puolisella vastaantulemisella ja anteeksipyynnöllä, jota seuraa kunnioitus. Mikäli näin ei tapahdu, ihmissuhdetta on hyvä arvioida uudelleen, vaikka kyseessä olisi oma vanhempi tai sisarus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *